έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Στρατηγική σύγκλιση Κύπρου-Ρωσίας

Δεν ξέρω αν ο Νίκος Αναστασιάδης αλλάζει πορεία απηυδησμένος με την δυτική στάση ἠ αν κάνει απλώς τα- κτικούς ελιγμούς, όμως η είδηση από τη Μόσχα ήταν πολύ ελπιδοφόρα: ένα επικαιροποιημένο μνημόνιο αμυ- ντικής συνεργασίας με αναβάθμιση διευκολύνσεων και παραχώρηση εδαφών για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων,αναμένεται να υπογράψει ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στη Ρω- σία,σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.Το μνημόνιο,όπως αναφέρεται,θα υπογραφεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στην Ρωσία.Σύμφωνα με τις πληροφορίες του RIA Novosti αλλά και του TASS, Μόσχα και Λευκωσία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις σχετικά με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των αεροδρομίων και των λιμανιών της Κύπρου από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και πολε- μικά πλοία στην περίπτωση ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Δεν πρόκειται για παραχώρηση μόνιμων βάσεων (όπως γράφτηκε στον Τύπο και ήδη διαψεύσθηκε) αλλά για διευκολύνσεις στα πλαίσια της επικαιροποίησης της ρωσοκυπριακής στρατιωτικής συμφωνίας.
Αν αυτό συνδυαστεί με την διήμερη επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου στο νησί, τα πράγματα δείχνουν ακόμη καλύτερα. Ο  Έλληνας υπουργός δήλωσε σε κάθε τόνο ότι «η Ελλάδα είναι εδώ», είπε ότι το Κυπριακό παραμένει για την ελληνική κυβέρνηση πρόβλημα εισβολής και κατοχής,ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει κοινές ασκήσεις με την Κύπρο,το Ισραήλ και πιθανότατα με την Αίγυπτο,ότι συζητείται το ενδεχόμενο ανασύστασης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, και ο Κύπριος ομόλογός του ανακοί- νωσε την τοποθέτηση -για πρώτη φορά- αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στην Αθήνα, που θα λειτουργεί ως σύνδεσμος των δύο πλευρών. Πάμε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.