έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Η αριστεία ως «ρετσινιά»


Ο καθ. Χρήστος Γιανναράς στην «Καθημερινή» (23/2/15) για την ύβρη του Μπαλτά:

«Γνωρίσαμε κάποτε στην Ελλάδα μιαν άλλη Αριστερά.Ήταν σε χρόνια που η χώρα έβγαινε,και τότε,από κα- ταστροφή,ασύγκριτα φρικωδέστερη από τη σημερινή.Τότε όμως πρώτο αίτημα της Αριστεράς ήταν να πάει το 15% του κρατικού προϋπολογισμού στην Παιδεία.Το αίτημα ξεπήδαγε αυθόρμητα από το πλήθος στα συλλα- λητήρια,δεν το υπαγόρευε η ντουντούκα.Και οι άνθρωποι που διαδήλωναν για το 15%, είχαν καθημερινό φα- γητό ασύγκριτα λιτότερο από τα γεύματα που προσφέρουν σήμερα στους αναγκεμένους τα συσσίτια της Εκ- κλησίας.Όμως πρώτο αίτημα ήταν τα κονδύλια για την Παιδεία,όχι η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Υπήρξε κάποτε στην Ελλάδα μια Αριστερά που ήξερε και σεβόταν το προφανές: ότι μια «ανθρωπιστική κρίση» δεν αντιμετωπίζεται πρωτίστως με μέτρα για την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, αλλά πρωτίστως με μέτρα για την αύξηση της κατά κεφαλήν καλλιέργειας.
Ίσως εκείνη η Αριστερά του 15% να ήξερε λιγότερο ή καθόλου μαρξισμό,αλλά σπούδαζε τη λαϊκή σοφία και απαίτηση.Είχε γεννηθεί από πραγματικές ανάγκες,δεν είχε προλάβει να την καπελώσει η ξιπασιά των εισα- γόμενων ιδεολογημάτων, αργόσχολες αδολεσχίες εκκεντρικών πλουσιόπαιδων στις καφετέριες του Κολωνα- κίου.Η σημερινή μεταπρατική «Αριστερά» ανεβάζει στο βήμα της Βουλής υπουργό Παιδείας να παρουσιάσει τις σχετικές με το υπουργείο του προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, και αυτός σπεύδει να μας διαβε- βαιώσει εμφατικά ότι είναι μαρξιστής.
Ωσάν η προσχώρησή του στο ιδεολόγημα που κάρπισε τις πιο στυγνές πρακτικές ολοκληρωτισμού στην αν- θρώπινη ιστορία,να αποτελεί εγγύηση «πολιτικής ορθότητας» των μέτρων που θα εφαρμόσει στη δεινά δο- κιμαζόμενη,χρόνια τώρα,ελλαδική εκπαίδευση.
(...) Εντυπωσιακή οπωσδήποτε παρουσία και ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς,με λόγο στιβαρό,μετρημένο,δίχως την εγγενή στον κομματικό λόγο αναπηρία του φτηνιάρικου ναρκισσισμού.Αλλά μάλλον δέσμιος στα αφελή στερεότυπα μιας λαϊκίστικης,ισοπεδωτικής εκδοχής της δημοκρατίας.Ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να χαρακτηρίσει την «αριστεία» σαν «ρετσινιά» και τα λεγόμενα στην Ελλάδα «Πρότυπα» σχολεία σαν θεσμο- ποιημένη ταξική ανισότητα.Πλήρης επιστροφή στον πασοκικό εκπαιδευτικό πρωτογονισμό της δεκαετίας του ’80,με τον φανατισμό της ισοπέδωσης όλων προς τα κάτω και τα κρετινικά συνθήματα,όπως: «κάτω τα αιματο- βαμμένα γραπτά»! – να μην διορθώνονται λάθη,στο σχολείο να είναι όλοι ίσοι στην αγραμματωσιά.
Άραγε δεν υποψιάστηκε ποτέ ο εκπαιδευτικός κ. Μπαλτάς ότι η άμιλλα δεν είναι εφεύρημα των καπιταλιστών, αλλά αυτονόητο παρακολούθημα της παιδείας από καταβολής του κοινωνικού γεγονότος; Συνώνυμη η άμιλ- λα με τη χαρά της δημιουργίας,της προόδου,της καινοτομίας,κίνητρο αυτοπροαίρετης (όχι αναγκαστής) εργα- τικότητας,καταλύτης για το μεράκι της έρευνας...»

2 σχόλια:

  1. FW: ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ευρύτερα όλη η ανθρωπότητα έχει άμεση και επιτακτική ανάγκη ένα δημοκρατικό νόμο για την κατάργηση και ποινικοποίηση της διεθνούς τοκογλυφίας. Όχι απλώς την απαλοιφή χρεών ή σεισάχθεια διότι το διεθνές πλαστό κεφάλαιο είναι σχεδόν εννέα φορές μεγαλύτερο του πραγματικού.

    Είναι επείγουσα και αναγκαία η ενοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, όλων αρχικά των χωρών με κοινό νόμισμα το ευρώ σε μια ισχυρή οικονομία για να πάψουν να είναι οικονομικά εχθρικές και παράλογα καταστροφικές μεταξύ τους; Όποια χώρα μέλος της ευρωζώνης δεν συμφωνεί μπορεί να φύγει ..! (Η Γερμανία π.χ. με τις νεοφασιστικές τάσεις.)

    Η Ελλάδα έχει επιτακτική ανάγκη την κατάργηση της ληστρικής τοκογλυφίας των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών εις βάρος των υπερχρεωμένων πολιτών με 1,2 -1,8% μηνιαίο επιτόκιο !
    Είναι ανάγκη ν' αναδείξουμε στις μέρες μας και στην πράξη τη νομοθεσία του μεγάλου Αθηναίου νομοθέτη Σόλωνα.!


    Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΪΚΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ

    Ποιους φοβίζει ο αρχαϊκός χαιρετισμός από τις τελετές των αρχαίων μυστηρίων ( Archaic Praise Exaltation) τον οποίο αντέγραψαν με έπαρση οι Ρωμαίοι κατακτητές ως "salute" και κατάντησε ο πιο απάνθρωπος χαιρετισμός στα μάτια και στις ψυχές όλου του κόσμου από τους φασίστες και ναζί;
    Τους νεοφασίστες φοβίζει, αυτούς που προωθούν την παγκοσμιοποίηση παραλλαγμένοι μέσα στο χάος της για να παραμείνουν αλώβητοι, να υποτάξουν και να κυριαρχήσουν στην ανθρωπότητα.

    Τους εμπνευστές του οικονομικού ολοκαυτώματος της ανθρωπότητας δια της χρεωκρατίας και της ληστρικής εκμετάλλευσης που προωθεί ο "ιθύνον νους" των οικονομικών δολοφόνων, ασφαλής ως αφέντης της fed με όμηρο την αμερικανική οικονομία και μαριονέτα τη δημοκρατία της φίλης χώρας.
    Ίσως έτσι να εξηγείται γιατί δεν μπορούμε να αντιδράσουμε ως χώρα στον ευρωπαϊκό οικονομικό εμφύλιο που προωθούν οι τοκογλύφοι και δεν κάνουμε απολύτως τίποτε γι’ αυτό..!
    Ίσως κατάφεραν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι είμαστε ανίκανοι να αντιδράσουμε στη ¨στημένη και χάρις στη ανοχή και την ανικανότητα μας ελληνική οικονομική κρίση¨ διότι η καλοπέραση σε συνδυασμό με την υποβαθμισμένη παιδεία αποχαυνώνει και σκοτώνει το όραμα της δημιουργίας.

    Η άμεση δημοκρατία και η κατάργηση του νόμου ¨περί μη ευθύνης των υπουργών¨ σε συνδυασμό με την πάταξη της "σπατάλης'' όλων μας και η ενεργοποίηση των πολιτών στον οικονομικό τομέα είναι η ελπίδα μας. Οι κοινοβουλευτικοί μας αντιπρόσωποι οφείλουν να ερευνήσουν την ουσία των προβλημάτων και να προτείνουν πιθανές λύσεις με πρώτο βήμα τη ορθολογική ενημέρωση.
    Η κυβέρνηση πρέπει να ρυθμίσει λογιστικά το δημόσιο χρέος της χώρας αφαιρώντας τα πανωτόκια, ώστε να είναι διαχειρίσιμο, θα μας εμπνεύσει, να εργασθούμε και να μεθοδεύσουμε την έξοδο από την στημένη εις βάρος των λαών και σε μας ως αδύναμου κρίκου οικονομική κρίση.
    Οι νεκροί από τη στημένη οικονομική και θεσμική κρίση στη χώρα μας έφτασαν τις 8.000.

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑΣ
    Γ. Σ. 1.1.2015 μ.Χ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εκτενές κείμενο του κ. Γ. Σπανουδάκη δεν πολυέχει σχέση με τα του Χ. Γιανναρά.Τέλος πάντων...

      Διαγραφή

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.