έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Σπουδαίο δείγμα Ποντιακής Καλαθοπλεκτικής

Ένα εντελώς πρωτότυπο πολιτιστικό γεγονός είχαμε στις 20 Ιουλίου 2015 στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής του Θρυλορίου,λίγα μόλις χιλι- όμετρα ανατολικά της Κομοτηνής.
Ένας πλεκτός διακοσμητικός «πολυέλαιος» (βλ. φωτογραφία), κατασκευασμένος από στάχυα,σύμφωνα με παραδοσιακές τεχνικές του ποντιακού ελληνισμού,παραδόθηκε στον υπεύθυνο του (μονα- δικού για τα ελληνικά δεδομένα) Μουσείου,Αντώνη Λιάπη.
Η κυρία Βαρβάρα Πασχαλίδου,στα 82 της χρόνια,αξιοποίησε τις μνήμες της και μεταφέροντάς τες σε μια ομάδα 10 ανθρώπων, αναπαρήγαγε ένα διακοσμητικό στοιχείο που σε άλλους καιρούς έδινε έναν τόνο καλαισθησίας. 
Αναφερόμαστε φυσικά σε μιαν εποχή που οι άνθρωποι έβρισκαν χαρά και αναψυχή σε πράγματα απλά και ταπεινά,σαν την ψυχή τους...
Δεν πάει καιρός που το Μουσείο απέκτησε μια πλεκτή (από καλάμι) εκκλησία από τη Ρωσία,αντίγραφο του ναού του αγίου Ουσακώφ και αναμένεται συνέχεια στη συνεργασία με τον Ρώσο καλαθοπλέκτη. Έτσι βλέπουμε ότι ένα Μουσείο που είχε αφορμή για τη δημιουργία του την παραδοσιακή καλαθοπλεκτική τέχνη των μουσουλμάνων Ρομά της ευρύτερης Θράκης,σιγά σιγά να απλώνεται σε νέες περιοχές και να αφορά πολύ μεγαλύτερο κοινό ενδιαφερομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.