έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Φοιτητικό σπίτι: Πως δεν θα σας κοστίσει ο κούκος αηδόνι

student-2
Παρότι συνεχίστηκε η «παράδοση» των τελευταίων ετών που επιβάλλει την παραμονή των πρωτοετών φοιτητών στο πατρικό τους, προκειμένου να μη χρειαστεί να μετακινηθούν και να επιβαρύνουν οικονομικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, υποχρεωτικά κάποιοι θα βρεθούν σε πόλεις μακριά από τη γενέτειρά τους, αναζητώντας τη φθηνή κατοικία που θα γίνει το νέο τους σπιτικό πιθανότατα μέχρι το πτυχίο τους. Με δεδομένο ότι το κόστος του ενοικίου είναι ένα από τα βαριά «κονδύλια» των μηνιαίων δαπανών ενός φοιτητή, ειδικά σήμερα που τα περισσότερα νοικοκυριά δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, η αναζήτηση τρόπων μείωσής του θεωρείται εκ των ουκ άνευ.
Η εμπεριστατωμένη έρευνα αγοράς, επισημαίνουν οι ειδικοί της κτηματαγοράς καθώς και οι εκπρόσωποι διάφορων καταναλωτικών οργανώσεων, είναι το πρώτο βήμα για μην πληρώσει ο νέος ενοικιαστής τον κούκο αηδόνι! Διότι ναι μεν οι τιμές κινούνται σε πτωτική τροχιά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι επιτήδειοι καραδοκούν.
Για παράδειγμα, όσοι βιαστούν να «κλείσουν» το φοιτητικό τους σπίτι πολύ γρήγορα, ή δίπλα στη σχολή τους, μπορεί να επιβαρυνθούν με «καπέλο» έως και 30%, λόγω της εντατικοποίησης της ζήτησης. Αντίθετα, μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου οι απαιτήσεις πέφτουν σε λογικά επίπεδα. Επιπλέον, εάν δεν αναζητηθεί σπίτι ακριβώς δίπλα στην πύλη της πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής σχολής, το όφελος ετησίως είναι σημαντικό.
Για εφέτος οι τιμές εμφανίζονται μειωμένες περίπου έως 8% σε σχέση με πέρυσι στα φοιτητικά διαμερίσματα, ωστόσο σε κάποιες πόλεις της περιφέρειας οι τιμές δεν έχουν υποχωρήσει. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν τα «καλά» διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης και της Κομοτηνής, αλλά και τα σχετικά καινούργια σπίτια, τόσο στις μεγάλες πόλεις της επαρχίας, όσο και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, στην Κομοτηνή, που θεωρείται από τις ακριβότερες πόλεις της χώρας για την ενοικίαση φοιτητικού σπιτιού, οι τιμές παρουσιάζονται αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι, ιδιαίτερα στα κεντρικά σημεία που επιλέγονται από τους σπουδαστές και είναι οι περιοχές της παλαιάς Πρυτανείας και της παλαιάς Νομικής Σχολής.
Σε ό,τι αφορά το κόστος, πριν την υπογραφή του συμβολαίου μίσθωσης, οι νέοι ενοικιαστές μπορούν να περιορίσουν ή και να εκμηδενίσουν τα χρήματα που επιβαρύνουν το μηνιαίο προϋπολογισμό τους, εάν προσέξουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κατοικίας που τους ενδιαφέρει.
Ένας από τους βασικούς παράγοντες κόστους είναι η θέρμανση. Η επιλογή σπιτιού που έχει κεντρική θέρμανση ενδεχομένως να επιβαρύνει την τσέπη ή την υγεία σας (στην περίπτωση που τα καλοριφέρ δεν ανάψουν). Από την άλλη, ένα διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση δίνει την ευκαιρία στον ενοικιαστή να κλείνει το θερμοστάτη όταν λείπει από το σπίτι και όποτε άλλοτε το επιθυμεί, περιορίζοντας έτσι τις δαπάνες, ενώ η θέρμανση με φυσικό αέριο κατεβάζει πολύ περισσότερο τα έξοδα. Εξίσου σημαντικός παράγοντας στη διαχείριση του μηνιαίου κόστους είναι τα κουφώματα. Ένα σπίτι με σύγχρονες υποδομές (παράθυρα με διπλά τζάμια), μπορεί να περιορίσει τις μηνιαίες δαπάνες θέρμανσης έως και 12%.
Τα έξοδα εγκατάστασης είναι μία ακόμη παράμετρος που οφείλει ο ενοικιαστής να προσέξει. Για παράδειγμα, σε ποια κατάσταση παραλαμβάνεται το ακίνητο και ποιες επισκευές μπορεί να χρειαστούν. Όσον αφορά το βάψιμο, ο νόμος δεν προβλέπει ότι το κόστος αυτό πρέπει υποχρεωτικά να καλύπτεται από τον ενοικιαστή όταν αποχωρεί από το ακίνητο. Για όλα τα παραπάνω, καλό θα είναι να επισκεφθείτε και να ελέγξετε τα σπίτια που σας ενδιαφέρουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να δείτε την κατάσταση του χώρου με φως.
Σε γενικές γραμμές, η τιμή ενός μισθώματος διαμορφώνεται ανάλογα με το εάν διαθέτει χώρο στάθμευσης, αποθήκη, θέα, βεράντα, ανελκυστήρα, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, τέντες κ.τ.λ. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν η παλαιότητα, η περιοχή, ο όροφος, η απόσταση από συγκοινωνίες και η κατάσταση του κτίσματος.
Η διαπραγμάτευση, το κοινώς λεγόμενο «παζάρι», κρίνεται αναγκαία, καθώς οι νέοι ενοικιαστές δεν αποκλείεται να αποκομίσουν και επιπλέον κέρδη, όπως φερ’ ειπείν εξάλειψη των προσαυξήσεων για τον επόμενο ή τα επόμενα χρόνια, μειωμένο ποσό εγγύησης, πληρωμένες επισκευές εάν και όπου απαιτούνται κ.λπ. Προσοχή! Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί για τις κατοικίες.
Άλλο «τρικ» μείωσης του μηνιαίου κόστους είναι η συγκατοίκηση, καθώς δύο ή και τρία παιδιά μοιράζονται τα έξοδα του διαμερίσματος (ενοίκιο, κοινόχρηστα, έξοδα θέρμανσης κ.λπ.). Όπως αναφέρουν οι μεσίτες, η πλειονότητα των ενοικιαστών που επιθυμούν να συγκατοικήσουν με άλλους ζητάνε διαμερίσματα τριών δωματίων, τα οποία μπορούν να στεγάσουν τρία άτομα. Έτσι το ενοίκιο των 540 ευρώ μοιράζεται από 180 ευρώ στους τρεις συγκάτοικους, όπως και τα υπόλοιπα έξοδα. Αντίθετα, εάν επιλεγεί μια γκαρσονιέρα, το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο.
Η διάρκεια μίσθωσης του σπιτιού καλό θα είναι να μην είναι ιδιαιτέρως μεγάλη. Κι αυτό, γιατί ο φοιτητής, γνωρίζοντας με τον καιρό την περιοχή που διαμένει, έχει τη δυνατότητα ενδεχομένως να ανακαλύψει καλύτερες γι’ αυτόν ευκαιρίες. Να έχετε πάντως υπόψη ότι αφενός ο ενοικιαστής, κατά τη λήξη της μίσθωσης, έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία στην κατάσταση που την παρέλαβε και αφετέρου ότι οι συχνές μετακομίσεις κοστίζουν.
Επίσης, οι νέοι ενοικιαστές θα πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα του συνολικού κόστους, προτού καταλήξουν στην απόφαση να ενοικιάσουν ένα σπίτι. Γι’ αυτό, επιβάλλεται να ζητούν παλαιότερους λογαριασμούς κοινοχρήστων για έναν καλό προϋπολογισμό. Να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα με την καθυστέρηση του ενοικίου.
Συνήθως στα τυποποιημένα μισθωτήρια αναφέρεται ότι ο ενοικιαστής εξέτασε το σπίτι και το βρήκε της αρεσκείας του και κατάλληλο για τη χρήση που το προορίζει.
Υπογράφοντας το συμφωνητικό και αυτή την παράγραφο μαζί με τις άλλες, ο ενοικιαστής ουσιαστικά παραιτείται από κάθε δικαίωμα να προσβάλλει τη μίσθωση για λόγο που να αφορά την κακή αρχική κατάσταση του ακινήτου. Κατά συνέπεια χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την προκαταρκτική του εξέταση, γιατί ελαττώματα που δεν προσέξατε θα σας επιβαρύνουν.
Τέλος, εάν απευθυνθείτε σε μεσιτικό γραφείο, προσέξτε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή, γι’ αυτό ρωτήστε ποια είναι η αμοιβή του, και να την καταβάλετε μόνο αν ενοικιάσετε το σπίτι που σας πρότεινε. Επομένως, πληρώνετε, αφού πρώτα υπογράψετε το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.