έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Το ελληνικό λάδι,πιο καλό για την υγεία

Οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί μπορούν στο εξής να χαμο- γελούν με νόημα έναντι των συναδέλφων τους,Ιταλών και Ισπανών.Και όχι άδικα.Μια μελέτη,που έλαβε χώρα ε- πί αμερικανικού εδάφους,δίνει σαφές προβάδισμα ως προς τις θεραπευτικές ιδιότητες στο ελληνικό λάδι (εν προκειμένω στην κορωνέικη ποικιλία).Η κλινική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν εννέα υγιείς άνδρες,πραγματο- ποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Da- vis της Καλιφόρνιας και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατρο- φής του υπουργείου Γεωργίας στην Καλιφόρνια,ενώ χρη- ματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ιδρυμα «Κα- πετάν Βασίλης».«Άσος» στο μανίκι της ελληνικής παραγωγής αναδεικνύεται η πιπεράτη αίσθηση που αφήνει το λάδι στον λαιμό.«Πολλοί λανθασμένα την ενοχοποιούν ως ένδειξη υψηλής οξύτητας,ενώ αυτή μαρτυρά την υψηλή συγκέντρωση της εξαιρετικά ευεργετικής ουσίας ελαιοκανθάλη» σημείωσε κατά την παρουσίαση ο κ. Αρης Κεφαλογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Gaea.
Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών,που διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία.Οι εν λόγω χημικές ενώσεις παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες,που δύνανται να μας προστατέψουν από ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό.Μία εξ αυτών,η ελαιοκανθάλη,αναστέλλει το ίδιο ένζυμο όπως ακριβώς κάνει η ασπιρίνη μέσω της ιβουπροφένης,αλλά και άλλα αντιφλεγμονώδη φάρ- μακα.Οι επιστήμονες θεωρούσαν την ελαιοκανθάλη φυσικό αντιφλεγμονώδες,βασιζόμενοι όμως μόνο στον δοκιμαστικό σωλήνα.Με τη μελέτη που έγινε για πρώτη φορά σε ανθρώπους,η επιστημονική έρευνα προχωρά παρακάτω.
Για το πείραμα επελέγησαν τρία ελαιόλαδα,που διαφέρουν ως προς τις ολικές φαινόλες και τις δραστικές ουσί- ες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.Επρόκειτο για ένα λάδι από κορωνέικη ποικιλία ΠΟΠ Καλαμάτας,ένα άλλο από την ποικιλία Arbequina με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιασίνη και ένα λάδι ελέγχου που ήταν μεν εξαιρε- τικά παρθένο,με ισοδύναμη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες,αλλά με μηδενική περιεκτικότητα σε ελαιο- κανθάλη και ελαιασίνη.«Προτού ξεκινήσουν τις δοκιμές τριών κουταλιών (40 ml) από κάθε ελαιόλαδο με απόστα- ση μιας εβδομάδας,έγινε αιμοληψία στους εννέα εθελοντές» περιέγραψε ο Προκόπιος Μαγιάτης,επ. καθηγη- τής του Τομέα Φαρμακογνωσίας του Παν. Αθηνών.«Αξιολογούσαμε δύο ώρες μετά τη λήψη του ελαιολάδου τον αντίκτυπό τους στη λειτουργία των αιμοπεταλίων» εξηγεί ο ίδιος,«τα έλαια πλούσια σε ελαιοκανθάλη και ελαια- σίνη βρέθηκαν να αναστέλλουν σημαντικά τη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων,που ευθύνονται για τις θρομβώσεις,σε αντίθεση με το λάδι που είχε ισοδύναμη περιεκτικότητα ολικών φαινολών».
Από τα εννέα άτομα,τα τέσσερα παρουσίασαν ισχυρή απόκριση μετά από δύο ώρες,όμοια με τη φαρμακευτική δόση ιβουπροφένης.Συγκριτικά,τα καλύτερα αποτελέσματα προέκυψαν μετά τη λήψη του ελληνικού εξαιρε- τικά παρθένου ελαιόλαδου.«Νέα εργαλεία,όπως η μέθοδος NMR ή η Aristoleo,που αποτελούν εφευρέσεις του Πανεπιστημίου μας,μπορούν με ακρίβεια να μετρήσουν το περιεχόμενο λαδιού σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη» ανέφερε από τη πλευρά της η Ελένη Μέλλιου,υπεύθυνη συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΠΑ και του κέντρου Ελι- άς στο Παν. της Καλιφόρνιας.
 Ιωάννα Φωτιάδη

1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ,,,,,,,,,,,,,,,,,, ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΓΟΥΡΓΙΑ, ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ, ΔΕΝ ΑΝΑΨΕ ΑΚΟΜΑ :

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.