έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Τό καθηγητικό δίωρο καί τό ἄγος τῆς ΟΛΜΕ

Στις 30 Ιουλίου 2015 η ΟΛΜΕ κυκλοφόρησε ένα δελτίο Τύπου αναφορικά με την πιθανολογούμενη (νέα) αύξη- ση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.Ο ενδεικτικός τίτλος ήταν «ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ».
Γενικά είναι γνωστό πως η συνδικαλιστική ηγεσία του εκπαιδευτικού κλάδου βρίσκεται σε άλλον πλανήτη από την υπόλοιπη χώρα.Όμως να γράφεις τέτοια κείμενα τη στιγμή που η χώρα καταρρέει είναι αληθινή αντικοινω- νική πρόκληση,που ξεπερνάει κάθε όριο.
Αντιγράφουμε χαρακτηριστικές φράσεις του:
«...Το Υπουργείο προκαλεί τους εκπαιδευτικούς.Αντί να αυξήσει γενναία την χρηματοδότηση για την παι- δεία,δεν ικανοποίησε το δίκαιο αίτημα για κάλυψη των κενών με μόνιμους μαζικούς διορισμούς και πλέον παραπέμπει στις καλένδες τις προσλήψεις αναπληρωτών και ζητά να καλυφτούν τα κενά με αύξηση ωρα- ρίου.
(...) Κάθε συζήτηση διαχείρισης των οξυμένων προβλημάτων της εκπαίδευσης από το Υπουργείο εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών θα μας βρει απέναντι.Ειδικά η συζήτηση που άνοιξε με ευθύνη του Υπουργού περί αύξησης του ωραρίου μας αναγκάζει να επαναλάβουμε ότι: Οι εκπαιδευτικοί δώσαμε πολλά για να στηριχτεί το δημόσιο σχολείο.Επί χρόνια εργαζόμαστε μακριά από τον τόπο συμφε- ρόντων μας,αναγκαζόμενοι να κρατάμε και δεύτερα σπίτια,από τη στιγμή που οι μεταθέσεις ικανοποιούνται με το σταγονόμετρο,υπηρετούμε στις πιο απομακρυσμένες -δυσπρόσιτες περιοχές και κάθε αύξηση του διδακτικού ωραρίου ισοδυναμεί με επιπρόσθετες οικονομικές περικοπές στους μισθούς μας - έχουν ήδη περικοπεί έως 45% - Επιπρόσθετα κάθε διδακτική ώρα,με βάση τις μελέτες της UNESCO,αντιστοιχεί σε τρεις διοικητικές.
Η μεγαλύτερη υποβάθμιση της εργασιακής πραγματικότητας του εκπαιδευτικού,σημαίνει περαιτέρω υπο- βάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση του δημόσιου σχολείου.Οι εκπαιδευτικοί παλεύουμε για την επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα και η θέση αυτή είναι αδιαπραγμά- τευτη.
Οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για: αυξήσεις μισθών (ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων και των αναπληρωτών) και συντάξεων - μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα - επαναφορά του ωραρίου διδασκαλίας στα προ μνημονίων επίπεδα - κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς - κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας - σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εκπαιδευτικούς - αύξηση των δαπανών για την παιδεία,στήριξη και πλήρης λειτουργία όλων των σχολείων και των υποστηρικτικών εκπαι- δευτικών δομών.».
Ωραία ανακοίνωση,δεν μπορείτε να πείτε.Σαν να μιλάμε για την σημερινή Ελβετία ή για την Ελλάδα πριν 20 χρόνια! Πάντως εμείς,ως εκπαιδευτικοί σε επαφή με την πραγματικότητα και τα αληθινά της προβλήματα, θα απαντούσαμε διαφορετικά.
Ναι,δεχόμαστε να εργαστούμε περισσότερο,παρά την ανεργία που θα σημάνει αυτό για τους αδιόριστους, εφόσον αναγνωρίζουμε το επείγον της γενικότερης κατάστασης.Παράλληλα δεχόμαστε να εργαστούμε περισσότερες ημέρες,περιορίζοντας την διάρκεια των απολυτηρίων εξετάσεων,αλλά και να περικοπεί η επιπλέον αμοιβή μας κατά την απασχόλησή μας (επιτήρηση) σε αυτές.Επίσης,ζητάμε να καταργηθεί η σκανδαλώδης εθιμική «παραχώρηση» αργίας για την διεξαγωγή των εκλογών μας (ΕΛΜΕ,υπηρεσιακά συμβούλια...),όπως και καθετί παρόμοιο που δίνει λαβές για παρεξηγήσεις στην υπόλοιπη κοινωνία,όλα τούτα όμως με θεσμικά ανταλλάγματα: με νέο περιεχόμενο εκπαίδευσης που θα απευθύνεται σε Έλληνες Ορθόδοξους πολίτες (και θα αποσκοπεί στην διαμόρφωση τέτοιων),αποδεσμευμένο από το πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας και τις ανοησίες των ιδεολογικών συρμών.Με αναθεώρηση του προγράμματος σπου- δών και των σχολικών εγχειριδίων,με ουσιαστική αξιολόγηση όλων και σε όλα τα επίπεδα,με κατάργηση του κομματισμού και των περιφερειακών διευθυντών,με διαρκείς ελέγχους για τα μορφωτικά και κοινωνικά
α π ο τ ε λ έ σ μ α τ α  της εκπαιδευτικής  δ ι α δ ι κ α σ ί α ς ,για την δυνατότητα μόνο  ε κ π α ι δ ε υ τ ι κώ ν  εκδρομών και μόνον εντός Ελλάδος - Κύπρου... 
Τότε ναι,θα νιώσουμε κι εμείς ότι υπηρετούμε έναν ανώτερο στόχο και βεβαίως θα εργαστούμε με τον προσήκοντα ζήλο για την επίτευξή του.

Κώστας Κ.   
Αντιφωνητής 420-21,16-8-2015,σελ. 11.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Σπουδαίο δείγμα Ποντιακής Καλαθοπλεκτικής

Ένα εντελώς πρωτότυπο πολιτιστικό γεγονός είχαμε στις 20 Ιουλίου 2015 στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής του Θρυλορίου,λίγα μόλις χιλι- όμετρα ανατολικά της Κομοτηνής.
Ένας πλεκτός διακοσμητικός «πολυέλαιος» (βλ. φωτογραφία), κατασκευασμένος από στάχυα,σύμφωνα με παραδοσιακές τεχνικές του ποντιακού ελληνισμού,παραδόθηκε στον υπεύθυνο του (μονα- δικού για τα ελληνικά δεδομένα) Μουσείου,Αντώνη Λιάπη.
Η κυρία Βαρβάρα Πασχαλίδου,στα 82 της χρόνια,αξιοποίησε τις μνήμες της και μεταφέροντάς τες σε μια ομάδα 10 ανθρώπων, αναπαρήγαγε ένα διακοσμητικό στοιχείο που σε άλλους καιρούς έδινε έναν τόνο καλαισθησίας. 
Αναφερόμαστε φυσικά σε μιαν εποχή που οι άνθρωποι έβρισκαν χαρά και αναψυχή σε πράγματα απλά και ταπεινά,σαν την ψυχή τους...
Δεν πάει καιρός που το Μουσείο απέκτησε μια πλεκτή (από καλάμι) εκκλησία από τη Ρωσία,αντίγραφο του ναού του αγίου Ουσακώφ και αναμένεται συνέχεια στη συνεργασία με τον Ρώσο καλαθοπλέκτη. Έτσι βλέπουμε ότι ένα Μουσείο που είχε αφορμή για τη δημιουργία του την παραδοσιακή καλαθοπλεκτική τέχνη των μουσουλμάνων Ρομά της ευρύτερης Θράκης,σιγά σιγά να απλώνεται σε νέες περιοχές και να αφορά πολύ μεγαλύτερο κοινό ενδιαφερομένων.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Ελληνικό γυμνάσιο στην Ίμβρο μετά από 50 χρόνια

26trfs1rumokulu
Μετά από την προ διετίας άδεια για την λειτουργία ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο, προχτές βγήκε άδεια από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και για ελληνικό γυμνάσιο. Το ελληνικό γυμνάσιο είναι έτοιμο να παράσχει παιδεία τον Σεπτέμβριο. Η ελληνική κοινότητα προσδοκεί τώρα να δοθεί άδεια για ελληνικό λύκειο. Η άδεια αυτή αναμένεται να δοθεί πριν το άνοιγμα των σχολείων. Για να εγγραφεί στο σχολείο μετακόμισε από Ελλάδα μια οικογένεια με 4 παιδιά. Ο διευθυντής του ελληνικού γυμνασίου Ίμβρου Μάκης Καμπουρόπουλος λέει πως στην μεταφορά των οικογενειών από την Ελλάδα στο νησί, συνετέλεσε η οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει ο Καμπουρόπουλος προς το παρόν στο γυμνάσιο υπάρχουν 1 , ενώ στο λύκειο 3 ,μαθητές. Ο Καμπουρόπουλος ανέφερε πως περιμένει τα νούμερα αυτά να αυξηθούν πριν να ανοίξουν τα σχολεία. Είπε πως είναι πολύ χαρούμενος για το άνοιγμα του σχολείου και συνέχισε λέγοντας : ¨ Όταν στα 8 μου χρόνια απαγορεύτηκε η ελληνική εκπαίδευση, αναγκάστηκα να πάω Κωνσταντινούπολη. Για 4 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη αναγκάστηκα να μείνω δίπλα σε μια άλλη οικογένεια.
Καθώς ήμουν μικρό παιδί, ήταν δύσκολο να είμαι χώρια από την οικογένεια μου. Όταν πήγα γυμνάσιο, ήρθε η μητέρα μου, πιάσαμε ένα σπίτι και έτσι αρχίσαμε να ζούμε. Υπό αυτή την έννοια είναι πολύ χαροποιό το να υπάρξει τώρα στο νησί γυμνάσιο και λύκειο. Εδώ υπήρχαν νέα ζευγάρια που όταν τα παιδιά τους έφταναν σε σχολική ηλικία, αναγκαζόταν να φύγουν από το νησί. Αυτούς θέλουμε να τους κρατήσουμε στο νησί. Επίσης οικογένειες με παιδιά που θέλανε να μείνουν στο νησί, δεν μπορούσαν να το κάνουν λόγω του εκπαιδευτικού θέματος . Τώρα αυτό το θέμα λύθηκε¨.
Ο Καμπουρόπουλος λέει πως δεν προσδοκεί μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα από Ελλάδα και λέει ¨Κάποιοι Τούρκοι νομίζουν πως θα έρθουμε εδώ και λες και θα καταλάβουμε το νησί. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να έρθουν μερικές ακόμη οικογένειες από την Ελλάδα και η ελληνική κοινότητα να μην εξαφανιστεί από το νησί. Για το σχολείο δεν υπάρχει πίσω μας κάποιο πλούσιο και ισχυρό λόμπι. Εμείς το κάναμε με χρέη και με δωρεές¨.     
5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ
O Λάκης Βίγκας-πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ίμβρου δηλώνει πως για 5 χρόνια ασχολούνταν με το θέμα του σχολείου και λέει πως ¨Μετά από την προ 50 ετών απαγόρευση της εκπαίδευσης στα ελληνικά, οι Ίμβριοι είχαν ανάγκη παιδείας για να μπορέσουν να ζήσουν εδώ. Τώρα απομακρύνουμε αυτό το πρόβλημα. Στο νησί είχαν μείνει μόνο συνταξιούχοι, ενώ εμείς πρέπει να καταστούμε μια παραγωγική κοινότητα¨.
………….
Εφ. Ταράφ 26/7/2015

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Φράχτη φτιάχνει η Τουρκία στα σύνορά της με Συρία.

ΤΕΙΧΟΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Σε 3 χρόνια προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες για το 45 χλμ τείχος από μπετόν που θα στηθεί στα σύνορα με την Συρία στην περιοχή του Ρέιχανλι.
Μετά από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στην Συρία, οι Τ.Ε.Δ. αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας στην συνοριακή γραμμή και για να αποτρέψουν τις παράνομες εισόδους και για να εμποδίσουν το λαθρεμπόριο. Στα πλαίσια αυτά άρχισαν να στήνουν τείχος. Το 2013 οι ΤΕΔ έστησαν τείχος 1 χλμ στα τουρκοσυριακά σύνορα στην περιοχή Κούσακλι του Ρέιχανλι. Ακολούθως στήθηκε τείχος 2,5 χλμ και την θέση του συρμάτινου φράχτη πήραν τα μπλοκ από μπετόν.
Στην 45 χιλιομέτρων συνοριακή γραμμή του Ρέιχανλι, οι εργασίες στσίματος του τείχους συνεχίστηκαν αδιάκοπα και υπό την ευθύνη του φυλακίου Ογουλπινάρ, στήθηκαν 4 χλμ στην περιοχή ευθύνης του και άλλα 2 στην περιοχή Καβαλτζίκ.
………………
Μέχρι σήμερα έχουν στηθεί περίπου 12 χλμ τείχους. Αλλά λόγω των τελευταίων τρομοκρατικών επιθέσεων, τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν και οι εργασίες στησίματος του τείχους επιταχύνθηκαν.
…………………
Κάθε ένα από αυτά τα μπλοκ ζυγίζει 7 τόνους, έχει πάχος 30 cm, ύψος 2 μέτρων και μήκος 3.
…………..
60860_59684_20082015121132_060860_59684_20082015121132_260860_59684_20082015121132_360860_59684_20082015121132_560860_59684_20082015121132_760860_59684_20082015121132_860860_59684_20082015121132_9
DHA 20/8/2015
Σχόλιο: Όταν εμείς κατασκευάζαμε πολύ σωστά τον φράχτη στον Έβρο,κάποιοι Τούρκοι αξιωματούχοι μάς έψεγαν. Τώρα…

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Νέα Πολιτική Διοίκησις (Ρήγας, Χειρόγραφο Κυθήρων, 1797)




Ένα θαυμάσιο δείγμα της πολιτικής σκέψης του Ρήγα Φεραίου,του ουμανισμού και του πατριωτισμού του.
Δυσανάγνωστο,λόγω  της χειρόγραφης μορφής του,αντιμετωπίζεται όμως με μεγέθυνση της σελίδας.
Πολύτιμο ντοκουμέντο για την [ηλεκτρονική] βιβλιοθήκη σας. 

Κατεβάστε: Νέα Πολιτική Διοίκησις (Ρήγας, Χειρόγραφο Κυθήρων, 1797)

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Η αποσύνθεση του ελληνικού κοινοτισμού


Η αποσύνθεση του ελληνικού κοινοτισμού.

Τα περιβόητα σχέδια ανασυγκρότησης της αυτοδιοίκησης «Καλλικράτης» και «Καποδίστριας» κινήθηκαν σε μια λογική αθηνοκεντρισμού:  να συγκεντρωθούν υπηρεσίες και δραστηριότητες σε αστικά κέντρα και να απο- ψιλωθούν οργανικά και οργανωτικά οι περιφέρειές τους,Κοινότητες και οι μικροί οικισμοί.Στη χώρα μας υπήρ- χε μια μακρά παράδοση κοινοτισμού.Λειτουργούσαν δυναμικά αυτόνομες μονάδες παραγωγής και εμπορίου από τα χρόνια της σκλαβιάς.Η κάθε οικογένεια τότε είχε την δυναμική ενός ζωντανού κυττάρου που αξιοποι- ούσε κάθε σωματική και πνευματική ικμάδα.Έτσι,η γη μετατρεπόταν σε γόνιμο και καρπερό μέσο.Από τις πρώτες παραγόμενες ύλες με τη θαυμαστή οικοτεχνία καλυπτόντουσαν όχι μόνο όλες οι ανάγκες διαβίωσης και επιβίωσης,αλλά και εκφραζόντουσαν υψηλής καλαισθησίας μορφές λαϊκής τέχνης.Από τη ντομάτα φτια- χνόταν όλος ο απαιτούμενος πελτές για την κουζίνα της νοικοκυράς.Τα άφθονα σύκα ξεραμένα στον ήλιο ε- ξασφάλιζαν το υγιεινό γλυκό για όλο τον χρόνο.Το γάλα των ζώων πολλαπλασιαζόταν σ΄ ένα σωρό διατρο- φικά παράγωγα: τυριά,γιαούρτι,βούτυρο,ζυμαρικά.Από το μαλλί καλυπτόντουσαν οι ανάγκες της ένδυσης,ορ- γανωνόταν όλος ο οπλισμός της οικίας σε κλινοσκεπάσματα και λογής υφάσματα.Από τα ίδια υλικά προέκυ- πταν εξαιρετικές καλλιτεχνίες από αργαλειούς και βελόνες που διακοσμούσαν το εσωτερικό δωματίων,πλού- ταιναν τα προικιά,κοσμούσαν τις εκκλησίες.Πέρα από αυτά,η μακρόχρονη πείρα,η κατασταλαγμένη σοφία όπως την συσσώρευε η προφορική παράδοση και η από γενιά σε γενιά γνώση απόσταζε πρακτικά ιάματα και γιατροσόφια που συνέθεταν μια αρχική ιατρική φροντίδα,περίθαλψη και αντιμετώπιση της αρρώστιας. 
Όλο αυτό το απίστευτο εύρος δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που ανέκυπταν από την οργάνωση και λειτουρ- γία της κοινότητας δεν εξυπηρετούσαν μόνο τις κοινωνικές της ανάγκες,αλλά ανέδυαν κάτι πολυτιμότερο και υψηλότερο: Ανέπτυσσαν στα μέλη της κοινότητας την αίσθηση της ανεξαρτησίας,την πολιτική πεποίθηση της ελευθερίας.Ανεπαίσθητα σχεδόν,μα τόσο ουσιαστικά και φυσικά,η ατομική και οικογενειακή ενέργεια απο- κτούσε προβολή σε συλλογικότητες.Τα έργα που ωφελούσαν το σύνολο αντιμετωπίζονταν με γενικό σχεδια- σμό και κοινή σύμπραξη.Η εργατική ανεξαρτησία και η συνεργατική κουλτούρα όχι μόνο γέννησαν υψηλού επιπέδου συναδελφικότητες (όπως η κολιγιά και το «μεσιακό»),αλλά και επέβαλαν ένα περιρρέον απαραβί- αστο κοινωνικό δημόσιο ήθος (συμπυκνωμένο στην έννοια «καθαρό κούτελο»).

Οι ιστορικές ελληνικές μικροκοινότητες αποτελούσαν πάλλουσες κυψέλες δημοκρατίας! Πολλοί (και μάλλον δεν έχουν άδικο) εντοπίζουν την κοιτίδα του ελληνικού κοινοτισμού της τουρκοκρατίας στο βυζαντινό χωριό και ακόμα παραπίσω στην αρχαιοελληνική Πόλη-Κράτος.Αυτό το δομικό εγγενές χαρακτηριστικό του ελληνι- κού έθνους ανατράπηκε μονοκοντυλιά στην αυγή του 21ου αιώνα αναστέλλοντας κοινωνικοοικονομικές συμπεριφορές μας αιώνων,για να μην πούμε χιλιετιών.Βέβαια,οι μετά τον πόλεμο ραγδαίες αλλαγές (μετανά- στευση,αστυφιλία,ατροφία του αγροτοκτηνοτροφικού τρόπου ζωής και οικονομίας κ.ά.) είχαν οδηγήσει σε εκ- φυλισμό και πτώση την Κοινότητα (ως κοινωνιολογικό μέγεθος και μονάδα  [αυτό]διοίκησης).Τα αναμενόμε- να και επαγγελλόμενα ωφελήματα από την καινοφανή (και μάλλον εξωτερικής προέλευσης) συγκεντρωτική αυτοδιοίκηση δεν φάνηκαν ποτέ.Διογκώθηκε ένας τόσο γνώριμος μας και τόσο αρνητικός υδροκεφαλισμός επιτείνοντας την ταλαιπωρία των πολιτών.Οι αδιαφανείς πρακτικές των βολεμάτων,της μίζας και των λογής διαπλοκών τίποτα δεν μας πείθει όχι μόνο ότι εξαφανίστηκαν,αλλά ότι ούτε καν περιορίστηκαν.Το πελατειακό σύστημα,το ρουσφέτι,ο επαρχιώτικος πολιτικαντισμός,ο μαυρογιαλουρισμος,πράγματα που γέννησε η ρηχή σκέψη και η δραστική ανεπάρκεια της εγχώριας δήθεν πολιτικής τάξης,ανθούν και βασιλεύουν τόσο στο κε- ντρικό σκηνικό,όσο και στις περιφερειακές αποφυάδες του.Θα έλεγε κανείς ότι στο μόνο που αποσκοπούσε τούτη η ψευδεπίγραφη εσωτερική αναδιάρθρωση ήταν η υπονόμευση και νέκρωση μιας συνιστώσας του ευρύ- τερου πολιτισμού μας: την σφριγηλή κοινωνική αυτο-οργάνωση που έρχεται από πολύ παλιά.Στις πολλές κο- ρόνες που ακούμε τελευταία για λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία διαχέεται ένα νεφέλωμα ιδεολο- γημάτων,λες και η κοινωνική συγκρότηση είναι αφηρημένη.Τα πράγματα όμως είναι συγκεκριμένα,έχουν ταυτότητα.Ο πατροπαράδοτος ελληνικός κοινοτισμός ωθείται στο περιθώριο,όχι μόνο από τους εκτελεστές των νεοταξικών προταγμάτων,αλλά και τους δήθεν προοδευτικούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων και πολι- τικών δικαιωμάτων.

Σημείωση: Χρησιμοποιώ τον όρο «κοινοτισμός» όπως έχει ιστορικά και ιδεολογικά καθιζάνει στην ελληνική πραγματικότητα/γλώσσα και όχι ως την απόδοση του Γαλλικού communalisme.

Δημοσιεύτηκε και στον Παλμογράφο.Δείτε εδώ
Γιάννης Β. Πέππας

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Οθόνες αφής – Η νέα μόδα

Τις γνωρίσαμε από τα έξυπνα τηλέφωνα και τις ταμπλέτες. Πλέον οι οθόνες αφής (touch screen) σταδιακά καθιερώνονται στο εσωτερικό των αυτοκινήτων και θα τις συναντούμε όλο και περισσότερο. Οι οθόνες αφής σε διαφορετικά μεγέθη είναι η νέα μόδα ή τάση, αν προτιμάτε, στο σχεδιασμό των εσωτερικών των αυτοκινήτων, καθώς σε πολλά νέα μοντέλα έχουν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά χειριστήρια.
Μετά τα αναλογικά όργανα, τα ηλεκτρονικά απειλούν ένα ακόμη κλασικό μέρος των αυτοκινήτων. Οι διακόπτες, τα μπουτόν, οι μοχλοδιακόπτες, τα κουμπιά και τα κουμπάκια είναι είδος προς εξαφάνιση στα εσωτερικά των σύγχρονων μοντέλων και μάλιστα (σχεδόν) ανεξαρτήτως κατηγορίας, μιας και είναι θέμα χρόνου και κυρίως κόστους πότε η τάση αντικατάστασής τους θα περάσει και σε μικρότερα μοντέλα. Το παραδοσιακό λοιπόν interface επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπου και μηχανής αρχίζει να δίνει τη θέση του σε ένα νέο μέσο, την οθόνη αφής, που με τη μορφή των smartphones και των tablets έχει ήδη καθιερωθεί εκτός αυτοκινήτου, ενώ όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα αργήσει να πάρει τα ηνία και εντός.
Πρωταθλητής στην εξέλιξη αυτή, και μάλιστα για δύο λόγους, το ηλεκτρικό Tesla Model S, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν δύο μόνο συμβατικά κουμπιά –επαναλαμβάνουμε αριθμητικά: 2 μόνο– για τα αλάρμ και για το ντουλαπάκι στο ταμπλό. Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες ελέγχονται μέσω μιας τεράστιας οθόνης αφής 17,3 ιντσών, που είναι και η μεγαλύτερη που μπορείτε αυτή τη στιγμή να βρείτε σε μοντέλο παραγωγής, στην κεντρική κονσόλα.
Μεγάλη οθόνη, επίσης στην κεντρική κονσόλα, διαθέτει και το πολύ όμορφο Volvo Concept Coupe, την οποία πλαισιώνουν ελάχιστα κουμπιά στο κάτω μέρος της. Οι Σουηδοί απ’ ότι φαίνεται αλλάζουν λογική προσέγγισης, αποσυνδέουν το premium από το πλήθος των κουμπιών στην κονσόλα –τα μοντέλα τους είχαν και έχουν πολλά– και κάνουν τα πάντα πολύ πιο απλά. Πολλά κουμπιά χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν τόσο η Ford όσο και η Opel, οι οποίες μπορεί να μην κινήθηκαν ριζοσπαστικά καταργώντας τα όλα, αλλά στo Ford S-Max Concept και στο ανανεωμένο Opel Insignia και τα μείωσαν πολύ και μεγάλωσαν τις οθόνες στο κέντρο του ταμπλό.
Ακόμη πιο αποφασιστική η Peugeot, που στο 308 περιόρισε σε τέτοιο βαθμό τα μπουτόν που, εξαιτίας της συνήθειας, το εσωτερικό του δείχνει με την πρώτη ματιά άδειο. Με τη δεύτερη μοντέρνο, καθότι minimal και λειτουργικό, ειδικά στις πιο ακριβές εκδοχές του με τη μεγάλη οθόνη αφής των 9,7 ιντσών, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση και μάλιστα πιο έντονα κινείται και το Cactus της Citroen.
Η τάση, όπως βλέπετε είναι καθολική –υπάρχουν και άλλα παραδείγματα όπως το Opel Monza ή οι Mercedes S-Class και S-Class Coupe– με μόνο θέμα που προκύπτει να είναι το λογικό και αναμενόμενο: Δεν είναι όλοι όσοι χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο εξοικειωμένοι με τις οθόνες αφής και τα μενού επιλογών. Ειδικά δε οι άνθρωποι κάποιας ηλικίας ενδέχεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον να μη νιώθουν άνετα.
Οπότε χρειάζεται μια σταδιακή εγκατάλειψη των παραδοσιακών τρόπων και μια έξυπνη, εύχρηστη και άμεσα κατανοητή διαμόρφωση των μενού, ακόμη και για όσους έχουν συνηθίσει τη μέχρι τώρα λογική του «ένα κουμπί, μία λειτουργία». Το ζητούμενο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που με τον ηλεκτρονικό έλεγχο περιορίζουν και το κόστος κατασκευής, γίνεται πιο σύνθετο αν υπολογίσει κανείς πως οι καταναλωτές κάποιας ηλικίας έχουν και την οικονομική άνεση να αγοράσουν αυτοκίνητο.Ειδικά όσο πιο ακριβό είναι αυτό…
Στο πλαίσιο αυτό, όλο και καλύτερες θα γίνονται οι οθόνες αφής και παράλληλα πιο απλές στη λειτουργία, ειδικά από εκείνους που δεν έχουν εξοικειωθεί με καθημερινή χρήση μέσω π.χ. ενός έξυπνου τηλεφώνου. Μάλιστα η Continental εξελίσσει νέας τεχνολογίας οθόνες αφής, των οποίων η λειτουργία βελτιώνεται με τεχνολογία από υπέρυθρες ακτίνες. Σε αντίθεση με τις συμβατικές οθόνες αφής (χωρητικής ή τεχνολογίας αντίστασης, όπου το ελεγχόμενο πεδίο από ηλεκτρόνια μεταβάλλεται με την αφή ή με άψυχο αντικείμενο αντίστοιχα), την οθόνη της Continental καλύπτει ένα αόρατο πλέγμα από υπέρυθρες. Οι ακτίνες παίζουν το ρόλο του αισθητήρα και ανάλογα με την κίνηση του/των δαχτύλων αναγνωρίζεται η θέση πάνω στην οθόνη.
Η εν λόγω τεχνολογία έχει το πλεονέκτημα πως επιτρέπει τη χρήση, ακόμη και αν ο χρήστης φοράει γάντια ή ακόμη και χρησιμοποιεί γραφίδα (κάτι που επιτρέπουν μόνο οι touch screen αντίστασης). Ουσιαστικά, η ιδέα της Continental συνδυάζει το πλεονέκτημα της τεχνολογίας αντίστασης για χειρισμό και έλεγχο με άψυχο υλικό. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι πως ο νέος τύπος οθόνης έχει μικρότερο κατασκευαστικό κόστος, επιτρέποντας το χειρισμό με χειρονομίες μεγέθυνσης, σμίκρυνσης κ.ά.
Βέβαια, το θέμα είναι πόσο ακριβής και αξιόπιστη θα είναι η οθόνη υπέρυθρων σε σχέση με τις υπάρχουσες. Πάντως, η κατασκευάστρια δηλώνει πως οι νέες touch screen θα είναι έτοιμες για διάθεση στους κατασκευαστές αυτοκινήτων έως το 2017, με μικρό κόστος για τοποθέτηση ακόμη και στα φτηνότερα μοντέλα. Αξίζει να αναφέρουμε πως η Continental έχει εξελίξει και το εντυπωσιακό χειριστήριο αφής που συναντάμε στο εσωτερικό της νέας Mercedes C-Class

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

WiFi – Πόσο επικίνδυνο είναι για τα παιδιά;

161755475
Οι περισσότεροι γονείς θα πρέπει να ανησυχούν αν τα παιδιά τους είχαν σημαντική έκθεση σε μόλυβδο, χλωροφόρμιο, αναθυμιάσεις της βενζίνης ή το εντομοκτόνο DDT. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer), τμήμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας των Ηνωμένων Εθνών (ΠΟΥ), κατατάσσει τις ουσίες αυτές, καθώς και περισσότερες από 250 άλλες, στις πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο. Μια νέα«είσοδος» στην ίδια λίστα είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF/EMF). Οι κύριες πηγές RF/EMF είναι τα ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις, οι φούρνοι μικροκυμάτων, τα κινητά τηλέφωνα και οι συσκευές WiFi.
Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας, με τίτλο «Γιατί τα παιδιά απορροφούν περισσότερη ακτινοβολία μικροκυμάτων από τους ενήλικες; Οι συνέπειες», που δημοσιεύθηκε στο Journal of Microscopy and Ultrastructure.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Forbes, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο από συσκευές που εκπέμπουν μικροκύματα, ενώ για τους ενήλικες υπάρχει κίνδυνος, αλλά είναι σαφώς χαμηλότερος.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:
  • Τα παιδιά απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας μικροκυμάτων από τους ενήλικες.
  • Τα έμβρυα είναι ακόμη πιο ευάλωτα από τα παιδιά. Ως εκ τούτου, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν να εκθέτουν το έμβρυό τους σε ακτινοβολία μικροκυμάτων.
  • Κορίτσια στην εφηβεία και γυναίκες δεν θα πρέπει να τοποθετούν τα κινητά τηλέφωνα κοντά στο στήθος τους ή κοντά στο κεφάλι τους.
  • Στο κινητό θα πρέπει να υπάρχουν προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από την υπερέκθεση στην ακτινοβολία.
  • Οι κυβερνήσεις έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις, όμως το μεγαλύτερο μέρος του κοινού τις αγνοεί.
  • Οι τρέχουσες τιμές στα όρια έκθεσης είναι ανεπαρκείς και πρέπει να αναθεωρηθούν.
  • Οι ασύρματες συσκευές είναι ραδιοπομποί, όχι παιχνίδια. Η πώλησή τους στα καταστήματα παιχνιδιών θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.
Τα παιδιά και τα έμβρυα απορροφούν περισσότερη ακτινοβολία μικροκυμάτων, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, επειδή τα σώματά τους έχουν μικρότερη μάζα, τα κρανία τους είναι λεπτότερα και ο εγκεφαλικός ιστός τους είναι πιο απορροφητικός. Γενικότερα, οι μελέτες που αναφέρονται στην έρευνα, επιδιώκουν να συνδέσουν την έκθεση σε ραδιοσυχνότητες/EMF με διάφορους τύπους καρκίνου, το χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, καθώς και άλλες διαταραχές.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μελέτες όπως αυτές πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Η συγκεκριμένη μελέτη έχει δημοσιευθεί σε ένα σχετικά νέο και μικρό επιστημονικό περιοδικό με περιορισμένα σύνολα δεδομένων. Σημειώνουν, επίσης, ότι ο μέσος χρόνος μεταξύ της έκθεσης σε καρκινογόνους παράγοντες και μια προκύπτουσα όγκου είναι τρεις ή περισσότερες δεκαετίες, καθιστώντας έτσι δύσκολο να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα.

ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΑΡΜΕΝΙΟΥ ΙΕΡΕΑ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1915

Ο Πάπας Φραγκίσκος ετοιμάζεται να ανακηρύξει άγιο τον δολοφονηθέντα το 1915 θρησκευτικό ηγέτη Μέλκι.

cats2
Αναφέρεται πως ο θρησκευτικός ηγέτης των καθολικών ο Πάπας Φραγκίσκος ετοιμάζεται να ανακηρύξει ως άγιο τον καθολικό Ασσύριο θρησκευτικό ηγέτη και επίσκοπο Μιχαήλ Φλαβιανό Μέλκι, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Μάρντιν το 1915.
Η έγκυρη ιταλική εφημερίδα ¨La Stampa¨ αναφέρει πως η συγκεκριμένη κίνηση θα εντείνει έτι περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις Βατικανού-Άγκυρας.
Όπως είναι γνωστό ο Πάπας Φραγκίσκος-γνωστός για τις μονόπλευρες σταθερές απόψεις του σχετικά με την αρμενική γενοκτονία, ανακήρυξε ως ¨γενοκτονία¨ τα γεγονότα που συνέβησαν στην Ανατολία το 1915 και σε λειτουργία που τέλεσε τον περασμένο Απρίλιο–παρουσία του Αρμένιου προέδρου Σαρκισιάν- στον ναό του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη, ζήτησε από την Τουρκία την αναγνώριση αυτής της καταστροφής που προκάλεσαν οι Οθωμανοί.Η Άγκυρα μετά την κρίση που ξέσπασε, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Μεχμέτ Πατσατζί από το Βατικανό.
Ο Πάπάς Φραγκίσκος ζήτησε από το Κονκλάβιο των Αγίων τα ετοιμαστεί ο φάκελος για την αγιοποίηση του Μέλκι, ο οποίος στις 29/8/1915 συνελήφθη με έναν άλλο Αρμένιο θρησκευτικό ηγέτη τον Ζακ Αμπραχάμ και τους εκτέλεσαν επειδή δεν δέχτηκαν να γίνουν μουσουλμάνοι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η τελετή για την αγιοποίηση του Μέλκι, πιθανότατα θα γίνει τον Οκτώβριο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Η εφημερίδα La Stampa αναφέρει πως η απόφαση αυτή του Πάπα είναι μια αντίδραση ενάντια στις δολοφονίες και στα βάσανα των χριστιανικών μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή.

…………
55c5b5b2cbbf342b480ad51c
Εφ. Ταράφ 9/8/2015

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Τι απέγινε ο χασάπης του Διστόμου...;

Στίς 10 Ἰουνίου 1944 οἱ ναζί πυρπολοῦν τό Δίστομο Βοιωτίας καί ἐκτελοῦν 218 κα- τοίκους του,ὡς ἀντίποινα γιά τόν θάνατο 40 Γερμανῶν στρατιωτῶν σέ μάχη μέ τόν ΕΛΑΣ. 
Ὁ Χάνς Ζάμελ,πού θεωρήθηκε ὑπεύθυνος γιά τή σφαγή,μετά τό τέλος τοῦ πολέμου συνελήφθη στή Γαλλία καί ἐκδόθηκε στή χώρα μας.Ποιά ἦταν τελικά ἡ τύχη του;





Μεταφέρθηκε στή Γερμανία
γιά ἀνακρίσεις καί κάποια στιγμή
ἀφέθηκε ἐλεύθερος...




Διαβάστε: 

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Από την Ιστορία της Μάνης στην Τουρκοκρατία

Εργασία στο εξωτερικό – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εργασία στο εξωτερικό – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

153896955
Χρήσιμες πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο εξωτερικό παρέχει ο νέος οδηγός EURES «Έτοιμοι να πάρετε τη μεγάλη απόφαση;» Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο απευθύνεται σε όσους εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζήσουν και να εργασθούν στο εξωτερικό ή να μεταβαίνουν καθημερινά για να εργασθούν σε μια γειτονική χώρα ως διασυνοριακοί εργαζόμενοι. Περιέχει συμβουλές για την αναζήτηση θέσεων εργασίας και την υποβολή αιτήσεων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Όλες οι παραπάνω χώρες έχουν συνάψει μεταξύ τους συμφωνία που επιτρέπει στους υπηκόους τους να ταξιδεύουν και να εργάζονται σε οποιαδήποτε από αυτές.
Σύμφωνα με τους συμβούλους EURES, oι άνθρωποι συχνά υποτιμούν τη σημασία των πολιτισμικών πτυχών, ενόψει της μετάβασής τους στο εξωτερικό για εργασία. Μεταξύ των πτυχών αυτών περιλαμβάνονται η γλώσσα, οι κανόνες που διέπουν την αγορά εργασίας, αλλά και η οργανωτική φιλοσοφία που διέπει τις επιχειρήσεις και το εν γένει κοινωνικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, στις σκανδιναβικές χώρες, κατά κανόνα, η ιεραρχική διάρθρωση είναι ιδιαίτερα χαλαρή. Το αντίθετο συμβαίνει στη Γαλλία, όπου η διοικητική διάρθρωση των επιχειρήσεων χαρακτηρίζεται από ισχυρό κεντρικό έλεγχο. Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το διευθυντικό δικαίωμα είναι πολύ ισχυρό, η δε ανατροφοδότηση με αρνητικά σχόλια δεν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη. Στο πλαίσιο αυτό, οι σύμβουλοι EURES δίνουν σε όσους «φλερτάρουν» με το εξωτερικό τις εξής συμβουλές:
Μάθετε τη γλώσσα
Η καλύτερη συμβουλή προς όσους αναζητούν εργασία στο εξωτερικό είναι: μάθετε τη γλώσσα. Μέσω της γλώσσας γίνεται κατανοητή η πολιτισμική ιδιαιτερότητα μιας χώρας. Υπάρχουν πράγματα που δεν μεταφράζονται.
Ζητήστε βοήθεια από τους συμβούλους EURES
Οι σύμβουλοι EURES έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας του πολιτισμικού παράγοντα. Εργάζονται σε έναν πολυπολιτισμικό Οργανισμό και διατηρούν επαφές με συναδέλφους τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αποτελούν έναν εξαιρετικό πόρο για τους αναζητούντες εργασία. Οι άνθρωποι δεν είναι πάντοτε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να ζήσουν και να εργασθούν στο εξωτερικό. Δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι αναγκαίο να πληροφορηθούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Οι υπηρεσίες EURES έχουν το πλεονέκτημα ότι παρέχονται δωρεάν, είναι εύκολα προσβάσιμες και παρέχουν πληροφορίες οι οποίες καθιστούν σημαντικά ασφαλέστερη τη διαδικασία της αναζήτησης θέσης εργασίας, της μετάβασης και της εργασίας στο εξωτερικό.
Γίνετε προσαρμοστικοί και ευέλικτοι
Η προσαρμογή στο εργασιακό περιβάλλον μιας ξένης χώρας αποτελεί από μόνη της δεξιότητα. Ένα άτομο που έχει εργαστεί για ένα διάστημα στην Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία, για παράδειγμα, έχει μάθει πώς να προσαρμόζεται σε διαφορετικές πολιτισμικές συνθήκες, πώς να εργάζεται με τον πλέον αποδοτικό τρόπο και πώς να συνεργάζεται με τους ημεδαπούς. Οι δεξιότητες αυτές είναι πολύτιμες. Σύμφωνα με τον οδηγό, όποιος έχει εργασθεί σε λατινογενή χώρα, όπως η Ιταλία για παράδειγμα, έχει εξοικειωθεί με τις τοπικές αντιλήψεις όσον αφορά τη διαχείριση της ελαστικότητας του ωραρίου εργασίας. Έτσι, όταν κάποιος του λέει «σε 5 λεπτά», αντιλαμβάνεται ότι η φράση δεν έχει το νόημα που θα είχε στα χείλη ενός Γερμανού.
«Πουλήστε» την προϋπηρεσία του εξωτερικού
Η εργασία στο εξωτερικό, ακόμη και όταν αφορά σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη αργότερα, ακόμη και σε διαφορετικό κλάδο. Δείχνει ικανότητα προσαρμογής. Πολλοί εργοδότες θέλουν να ελέγξουν την προηγούμενη διεθνή εργασιακή εμπειρία του υποψηφίου.
Αντιμετωπίστε τις παγίδες
Προετοιμαστείτε για το πολιτισμικό σοκ που πρόκειται να υποστείτε. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τα πάντα ρόδινα στο ξεκίνημα, η υπεραισιοδοξία τους όμως αυτή σύντομα φθίνει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προετοιμαστείτε για να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές συνέπειες. Σε αρκετές περιπτώσεις, άνθρωποι οι οποίοι μετέβησαν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αναζητώντας εργασία, χωρίς όμως να γνωρίζουν τη γλώσσα ή να διαθέτουν άλλες δεξιότητες που τους ζητήθηκαν, κατέληξαν να περιφέρονται άστεγοι και στερούμενοι ακόμη και των μέσων επιστροφής στην πατρίδα τους. Σε άλλες περιπτώσεις, μετανάστες παρέμειναν στη χώρα που τους φιλοξενούσε αφού έχασαν τη δουλειά τους λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς δεν ήθελαν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους και να παραδεχθούν ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά για αυτούς. Οι σύμβουλοι EURES μπορούν να παράσχουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων.
Προετοιμαστείτε για την επιστροφή στη χώρα σας
Κατά την επιστροφή στην χώρα καταγωγής σας, αφού εργαστήκατε για κάποιο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, ενδέχεται να υποστείτε «σοκ πολιτισμικής επανένταξης». Εάν είχατε συνηθίσει να ζείτε σε μια πόλη που σας εξασφάλιζε υψηλό επίπεδο ζωής, ενδέχεται να μη βρείτε την ίδια ποιότητα ζωής στη χώρα καταγωγής σας. Οι αντιλήψεις σας σχετικά με την ποιότητα ζωής έχουν αλλάξει. Οι άνθρωποι ενίοτε φαντάζονται ότι κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα θα τα βρουν όλα όπως τα άφησαν. Συνήθως, όμως, οι προσδοκίες τους διαψεύδονται και απογοητεύονται. Η πόλη τους, η εργασία, η οικογένεια και ο κοινωνικός τους περίγυρος θα έχουν αλλάξει μετά την πάροδο τριών ετών. Τα πράγματα μπορεί να έχουν εξελιχθεί προς το καλύτερο ή και προς το χειρότερο. Κατά κανόνα, είναι μάλλον απίθανο να βρεις τα πράγματα όπως τα άφησες.

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Φαγητοδοχείο

Φαγητοδοχείο

Ο χώρος της διαφήμισης άλλη μια φορά μάς εξέπληξε θετικά.Όπως είναι γνωστό,πολλές φορές από διαφημι- στικές δημιουργίες έχουν επηρεαστεί και διαμορφωθεί κοινωνικές συμπεριφορές.Η άμεση και δυναμική προ- σπέλαση της πετυχημένης διαφήμισης στη σκέψη, συμπεριφορά και γλώσσα μάς είναι φανερή τον τελευ- ταίο καιρό (30-40 χρόνια) που η κοινωνία μας διαμορφώ- νεται με όλο και πιο έντονους καταναλωτικούς ρυθμούς.
Εξαιρετικής κοινωνιολογικής σπουδαιότητας θέμα,αλλά όχι της παρούσης.Το θίγω επειδή σε μια τρέχουσα τηλε- οπτική διαφήμιση άκουσα ένα εξαιρετικό γλωσσοπλα- στικό προϊόν: φαγητοδοχείο. Ονομασία που αφορά τα γνωστά πλαστικά σκεύη που έχουμε συνηθίσει να τα ονομάζουμε τάπερ (tapperware) ή μπολ ή μπολάκια.Το τάπερ προέρχεται από το όνομα κατασκευαστικής εταιρείας πλαστικών ειδών.Το μπολ από το bowl που δηλώνει [μεταξύ άλλων] ημισφαιρικά σώματα,επειδή τα πρώτα σχετικά σκεύη ήτανε ημισφαιρικά,θύμιζαν μπάλα.

Πολλές φορές το περιπτωσιακό όνομα (φίρμα)ενός προϊόντος κατέληξε να σηματοδοτήσει το ίδιο το προϊόν (συνυποδηλωτική /συνεκδοχική λειτουργία της γλώσ- σας).Έτσι ,για παράδειγμα,η ασπιρίνη που δεν είναι παρά το όνομα ενός κοινού προϊόντος μιας συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας κατέληξε να δηλώνει το ίδιο το φάρμακο,αλλά και έλαβε γενικότερη σημασία.Λέμε ασπιρίνη και μπορούμε να εννοούμε τρόπο αντιμετώ- πισης και επίλυσης ενός οποιουδήποτε προβλήματος (τα επιδόματα είναι απλά μια ασπιρίνη στην καθήλωση των μισθών.)Παλιότερα η εταιρεία Στρωματέξ [τα "πιασάρι- κα" προϊόντα των οποίων η κατάληξη ως επί το πλείστον ήταν -εξ,όπως σπορτέξ, συρτέξ, κλινέξ, πλυντηρέξ, στρωματέξ κλπ, έκαναν την εμφάνισή τους στην μεταπολεμική Ελλάδα κυρίως στη δεκαετία του '50.Ακούγοντας ή βλέποντας ο καταναλωτής την ξενόφερτη κατάληξη,πειθόταν για την καλή ποιότητα του προϊόντος.Και βέβαια αυτό ήταν εύκολο να περάσει δεδομένου ότι η χώρα μας εισήγαγε σχεδόν τα πάντα.Η ξενομανία στη διαφήμιση είναι διαχρονική και αφορά όλες τις δεκαετίες.Ειδικά στη δεκαετία του '70,όταν λίγο λίγο οι άνθρωποι αγόραζαν κάποια περισσότερα αγαθά,κυρίως όμως στη δεκαετία του '80 που υπήρξε μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων και περισσότερη κατανάλωση,η ξενομανία στις επιγραφές και τις διαφημίσεις έγινε εντονότερη.Η ελληνική αλφά- βητος αντικαταστάθηκε με ξένους χαρακτήρες και τα μανάβικα άρχισαν να γίνονται manaveries... Ίσως κάνω λάθος,αλλά έχω την εντύπωση πως ούτε τη γλώσσα μας τιμάμε αρκετά έτσι,ούτε με τον τρόπο αυτό δείχνουμε πως αγαπάμε τη χώρα μας.Δεν ξέρω... ] είχε καταφέρει να δώσει όνομα (το όνομά της) στο στρώμα.
Εμείς οι φιλόλογοι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την δημιουργική αστραφτερότητα κάποιων διαφημιστών στη γλωσσική παραγωγή.Τέτοια απόδειξη αποτελεί το φαγητοδοχείο.
Θα αναφέρω μερικά ακόμα παραδείγματα,λαμπρά γλωσσικά επινοήματα,αλλά και αποδεικτικά της συμβο- λής της στην εξάπλωση και καθιέρωση ελληνικών λέξεων, από την διαφημιστική κοινότητα: φρουτοποτό,σκιάδιο (το αντηλιακό εξάρτημα στα αυτοκίνητα), σκίαστρο (η ομπρέλα θαλάσσης).

Κατεβάστε: Γλωσσάρι Όρων

Γιάννης Β. Πέππας,Φιλόλογος

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

H μάνα μας η Mανιάτισσα

H μάνα μας η Mανιάτισσα

Toυ Σταύρου Πετροπουλάκου,Δικηγόρου παρ' Αρείω Πάγω

Xέρια ροζιασμένα απ’ τις δουλειές.Πρόσωπο χαρακωμένο κι ας μην είχε περάσει τα σαράντα.Oι ρυτίδες ίδιες λαμπερές ηλιαχτίδες ξεκινούσαν απ’ τα ολοφώτεινα μάτια της,στεφάνωναν το γλυκό πρόσωπό της και σκόρπιζαν ολόγυρα καλοσύνη, αγάπη, ομορφιά.
Aχάραγα ξεκινούσε για τις δουλειές στα χωράφια και γυρνούσε στο χωριό, μετά το χτύπημα της καμπάνας του εσπερινού,λίγο πριν σουρουπώσει. Πάντα θα είχε βρει κάτι να ζαλωθεί.Aν όχι τίποτε άλλο λίγα ξύλα για το φωτογάνι. Aπαραίτητα για ζεστασιά το χειμώνα και για μαγείρεμα όλο το χρόνο.
Στη μπροστοποδιά της,που γύριζε τις άκρες της και τις έδενε στη μέση σχηματίζοντας σακούλα,θα είχε πάντα κάποιο σύκο,κάποιο αχλάδι,κάποιο σταφύλι για τα παιδιά.
Aκουμπούσε στο πεζούλι της αυλόπορτας για να ξεζαλωθεί.Nα μπει στο φτωχικό σπιτάκι, να βγάλει την μπόλια απ’ το κεφάλι της και να ρίξει μια χούφτα νερό στο κουρασμένο πρόσωπό της.Nα κάνει το σταυρό της ευχαριστώντας το Θεό,που πήγε καλά η μέρα κι αμέσως μετά ν’ αρχίσει τις δουλειές του σπιτιού.Στο βραδινό τραπέζι όταν έβλεπε όλη την οικογένεια γύρω της,με το «γέρο» της στην κεφαλή του σοφρά,απλωνόταν στο κουρασμένο πρόσωπό της μια απέραντη γαλήνη,που την έκανε ίδια Παναγιά.
Για να κερδίζει χρόνο ζύμωνε πάντα νύχτα και φούρνιζε ξημερώματα.Bέβαια με τις δουλειές του σπιτιού α- σχολιόταν λίγο και κυρίως όταν ο χρόνος ή ο καιρός δεν επέτρεπαν δουλειές στα χωράφια που ήταν τόσο πολ- λές, βότανος, θέρος, αλώνι, αμπέλι, ελιές.Mάζευε και το τελευταίο στάχυ στο θέρο και την τελευταία ελιά του χαμολογιού το χειμώνα.Tίποτε δεν έπρεπε να πάει χαμένο.Δεν υπήρχε περιθώριο για απώλειες.Oι ανάγκες μεγάλες.
Όταν ο καιρός δεν επέτρεπε τις εξωτερικές δουλειές καθόταν στον αργαλειό να υφάνει προικιά για τις κοπέ- λες.Άλλοτε έπιανε το χερόμυλο και άλεθε το χόντρο της χαράς ή της λύπης συνοδεύοντας το άλεσμα,κατά την περίσταση,με τραγούδια ή μοιρολόγια, που τόσο καλά έλεγε στα ψίκια ή τα ξόδια.
Tα Σάββατα γινόταν εμπόρισσα στο παζάρι της Aρεόπολης.Άπλωνε την πραμάτεια της,λίγες μυζηθρούλες από τα λιγοστά προβατάκια της,λίγες καλαματιανές ελιές,λίγα ξερά σύκα και το καλοκαίρι σταφύλια και σύκα νωπά.Mε τις εισπράξεις ψώνιζε για το σπίτι.Λίγο ρύζι.Λίγα μακαρόνια και κανένα φύλλο μπακαλιάρο καμιά φορά.
Aκόμη φρόντιζε πάντα να κρύβει στην άκρη της μπόλιας της λίγες δραχμούλες για να τις δώσει κρυφά από το «γέρο» της στο κορώνι τους, που σπούδαζε στο Γυμνάσιο της Aρεόπολης.Nα μάθει γράμματα το παιδί.Nα ζήσει καλύτερα απ’ αυτήν.
Tο «παιδί» έμαθε κάποια γράμματα.Γέρασε.Eκανε και κείνο παιδιά.Δεν ξέχασε όμως ποτέ τη μάνα του.Που είναι η μάνα σου,η μάνα μου.H Mάνα μας η Mανιάτισσα.


Η φωτογραφία είναι από το λεύκωμα "Μάνη,άνθρωπος και τόπος¨,Εκδόσεις "Δεσμός".

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Tα δικαιώματά σας …εν πλω



Τα βασικά δικαιώματα των ταξιδιωτών με πλοίο υπενθυμίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών.
Ακύρωση Εισιτηρίου
Εάν θέλετε να ακυρώσετε το εισιτήριό σας, πριν κάνετε το ταξίδι σας, τότε δικαιούστε την επιστροφή κάποιου ποσού από την αρχική τιμή, ανάλογα με το χρόνο ακύρωσης.
pinakas1
*Προσοχή!
α) Σας επιστρέφεται όλο το ποσό του εισιτηρίου (τόσο οι κρατήσεις, όσο και ο ΦΠΑ).
β) Εάν δεν ταξιδέψετε λόγω δική σας ευθύνης, χάνετε το εισιτήριο
Τροποποίηση του εισιτηρίου
Μπορείτε να τροποποιήσετε το εισιτήριό σας (π.χ. αλλαγή ημερομηνίας ταξιδιού) έως και 48 ώρες πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για άλλη ημερομηνία. Εάν το νέο εισιτήριο είναι φθηνότερο από το αρχικό, ΔΕΝ δικαιούστε επιστροφή της διαφοράς.
Ακύρωση ταξιδιού
Α. Με υπαιτιότητα της εταιρείας
Εάν ακυρωθεί το δρομολόγιό σας από την εταιρεία, τότε δικαιούστε αποζημίωση ή άλλες αντίστοιχες παροχές κατ’ επιλογή σας, εφόσον:
• Δεν ενημερωθήκατε 1 εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση του ακυρωθέντος δρομολογίου, ή
• Δεν ενημερωθήκατε τουλάχιστον 12 ώρες πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση και δεν προωθηθήκατε με άλλο μέσο στον προορισμό σας εντός 12 ωρών από την προγραμματισμένη αναχώρηση του ακυρωθέντος δρομολογίου.
Β. Λόγω βλάβης ή ζημίας του πλοίου
Εάν ακυρωθεί το δρομολόγιο σας λόγω βλάβης του πλοίου, δικαιούστε:
• Εάν ενημερωθείτε εγκαίρως και εφόσον συμφωνήσετε, να πάτε στον προορισμό σας με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας εντός 24 ωρών, ή
• Να υπαναχωρήσετε και να σας επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου, ή
• Εφόσον δεν επιλέξετε να πάτε στον προορισμό σας ή δεν υπαναχωρήσετε, δικαιούστε δωρεάν διατροφή και διαμονή στο πλοίο ή σε ξενοδοχείο, εφόσον είναι αναγκαία η διανυκτέρευση.
• Χρηματική αποζημίωση διπλάσια της τιμής του εισιτηρίου, εφόσον με ευθύνη της εταιρείας δεν πήγατε στον προορισμό σας εντός 24 ωρών.
Καθυστέρηση του πλοίου
Α. Καθυστέρηση Αναχώρησης
Σε περίπτωση καθυστέρησης αναχώρησης του πλοίου για πάνω από 90 λεπτά από την προγραμματισμένη ώρα, λόγω ευθύνης της εταιρείας, τότε δικαιούστε:
• Να μην ταξιδέψετε με αυτό το πλοίο και να σας επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου, τόσο του επιβάτη όσο και του οχήματος εάν υπάρχει, ή
• Να σας παρασχεθεί δωρεάν διατροφή και διαμονή μέχρι να αναχωρήσει το πλοίο.
• Αποζημίωση 25%-50% επί της τιμής του εισιτηρίου ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης.
• Αποζημίωση διπλάσια της τιμής εισιτηρίου επιβάτη/οχήματος, εάν με υπαιτιότητα της εταιρείας δεν φτάσετε στον προορισμό σας εντός 24 ωρών από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης.
Β. Καθυστέρηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
Εάν, λόγω βλάβης/ζημιάς του πλοίου ή ευθύνης της εταιρείας έχετε καθυστέρηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δικαιούστε:
• Να διακόψετε το ταξίδι σας και να σας επιστραφεί η τιμή του εισιτηρίου που αναλογεί για το υπόλοιπο της διαδρομής, ή
• Να συνεχίσετε το ταξίδι σας και να λάβετε αποζημίωση 25%-50% επί της τιμής του εισιτηρίου ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης.
pinakas2
Διακοπή του ταξιδιού
Εάν διακοπεί το ταξίδι σε ενδιάμεσο λιμάνι εξαιτίας βλάβης του πλοίου και εφόσον δεν προωθηθήκατε στον προορισμό σας και δεν ασκήσατε το δικαίωμα υπαναχώρησης, δικαιούστε:
• Δωρεάν τροφή και διαμονή, καθ’ όλο το χρόνο αναμονής σας μέχρι τη συνέχιση του ταξιδιού, ή
• Αποζημίωση διπλάσια της τιμής του εισιτηρίου ή άλλη αντίστοιχη παροχή μετά από συμφωνία με την εταιρεία.
Απώλεια πλοίου Ανταπόκρισης
Εάν καθυστερήσει ή ματαιωθεί το ταξίδι και χάσετε την ανταπόκριση για τη συνέχιση του ταξιδιού σας, δικαιούστε:
• Να πάτε με τον προσφορότερο τρόπο στον τελικό προορισμό σας με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας, αφού πρώτα έχετε ενημερώσει την εταιρεία για την ανταπόκρισή σας.
• Δωρεάν διατροφή και διαμονή στο λιμάνι της ανταπόκρισης, με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας, όταν αναγκάζεστε να αναχωρήσετε την επόμενη ημέρα.
Έκπτωση στα εισιτήρια
Έκπτωση στα εισιτήρια δικαιούνται οι:
pinakas3
Κυλικεία
Τα κυλικεία των πλοίων υποχρεούνται να παρέχουν τα παρακάτω είδη σε καθορισμένες ανώτατες τιμές και να έχουν αναρτήσει σε εμφανές μέρος τον τιμοκατάλογο.
pinakas4
*α) Οι παραπάνω τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.
β) Ισχύουν μόνο σε περιπτώσεις όρθιων πελατών και τα κυλικεία υποχρεούνται να αναγράφουν: «Για όρθιους πελάτες διατίθενται εμφιαλωμένα νερά, σάντουιτς, τοστ, καφέδες και τσάι σε ελεγχόμενες τιμές».
γ) Δεν ισχύουν για το κυλικείο των επιβατών Α’ θέσης.
δ) Οι τιμές είναι διαφορετικές για τους χώρους με καθήμενους πελάτες, καθώς τους παρέχονται και άλλες υπηρεσίες. Η τιμή του καφέ δεν διαφέρει αν προστεθεί γάλα.