έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Μετονομάστηκε στα Λαζικά χωριό στον (τουρκοκρατούμενο) Πόντο!

Δόθηκε η πρώτη ονομασία χωριού στα λαζικά
Eγκρίθηκε από το υπουργείο εσωτερικών το αίτημα του χωριού Μουράτ της επαρχίας Τσαμλιχεμσίν της Ριζούντας, να πάρει την παλιά λαζική του ονομασία Κομίλο.
Στο 600 κατοίκων χωριό Μουράτ που βρίσκεται στα 3 χλμ από την Τσαμλιχεμσίν, πέρσι συγκεντρώθηκαν υπογραφές για να πάρει το χωριό την παλιά του λαζική ονομασία που ήταν Κομίλο. Οι χωρικοί σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε να συγκεντρώσουν υπογραφές από πάνω από τους συνολικά 200 ψηφοφόρους του χωριού, και τελικά η προσφυγή έγινε με στην επαρχία του Τσαμλιχεμσίν με 140 υπογραφές. Μέσω του έπαρχου το θέμα έφτασε και εγκρίθηκε από το νομαρχιακό Διοικητικό Συμβούλιο και μέσω του νομάρχη Ριζούντας η υπόθεση στάλθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών. Το δε υπουργείο εσωτερικών ενέκρινε το αίτημα για αλλαγή της ονομασίας του χωριού. Πλέον το χωριό Μουράτ πήρε την ονομασία Κομίλο και έγινε επίσημα το πρώτο χωριό με ονομασία λαζική.
ΚΟΜΙΛΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΘΕΑ
Ο κοινοτάρχης του χωριού ο Λουτφού Σεζγκίν δήλωσε πως εγκρίθηκε το αίτημα που είχαν υποβάλλει πριν από χρόνο για την αλλαγή της ονομασίας του χωριού τους και πρόσθεσε πως πλέον άλλαξε σε Κομίλο. Ο Σεζγκίν είπε πως ¨Το χωριό μας ήταν γνωστό στα λαζικά ως Κομίλο. Με την αίτηση μας πλέον πήραμε επίσημα αυτήν την ονομασία. Η λέξη Κομίλο στα λαζικά σημαίνει θεά¨.
http://www.dha.com.tr/ilk-lazca-koy-adi-murat-koyu_1100864.html
30/12/2015

1 σχόλιο:

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.