έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Πυρά από το Ελληνικό Λιμενικό σε Τούρκικο πλοίο που δεν σταμάτησε για έλεγχο

Πυρά κατά τουρκικού πλοίου στην θάλασσα του Αιγαίου

Στα ανοιχτά του νησιού Ρόδος της Ελλάδας το υπό τουρκική σημαία πλοίο ‘M/V ACT’ δέχτηκε πυρά από πλοίο του λιμενικού της Ελλάδας. Το πλοίο δέχτηκε 16 σφαίρες και χωρίς να σταματήσει μπήκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
To πλοίο ‘M/V ACT’ που είχε φορτώσει χάλυβα από την Ισκεντερούν και κατευθυνόταν στο λιμάνι του Κοτζάελι, ενώ βρισκόταν στα διεθνή ύδατα στα 3 μίλια από την Ρόδο, ζητήθηκε από το ελληνικό λιμενικό να σταματήσει.
Αναφέρεται  πως ζητήθηκε από τον καπετάνιο του πλοίου Χαλούκ Σαμι Καλκαβάν να προσεγγίσει το λιμάνι της Ρόδου. Αλλά ο Καλκαβάν δεν δέχτηκε το αίτημα αυτό του ελληνικού λιμενικού και θέλησε να συνεχίσει το ταξίδι του. Τότε το ελληνικό λιμενικό αρχικά πυροβόλησε στον αέρα και μετά αλλεπάλληλα προς το πλοίο. Το πλοίο το πέτυχαν 16 σφαίρες αλλά δεν σταμάτησε και επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Ο καπετάνιος Χαλούκ Σαμί Καλκαβάν μιλώντας στο CNN Türk δήλωσε: "Περαστικά να είναι σε όλη τη πατρίδα. Ενώ βρισκόμασταν στα 3 μίλια από την Ρόδο και κατευθυνόμασταν στην πατρίδα, το λιμενικό ήρθε δίπλα μας και μας ζήτησε να πάμε αμέσως το πλοίο μας στην Ρόδο. Ρωτήσαμε τον λόγο και μας είπαν για έλεγχο. Εμείς αυτό δεν το δεχτήκαμε και τότε άρχισαν συνεχώς να μας παρακολουθούν και να μας ενοχλούν. Εμείς στρέψαμε την ρότα μας προς τις ακτές της Τουρκίας. Μας είπαν να σταματήσουμε. Μας είπαν πως αν δεν σταματούσαμε θα πυροβολούσαν και πράγματι έκαναν αυτό που είπαν. Αυτή τη στιγμή διακρίνονται στο πλοίο 16 σφαίρες. Το πλοίο δεν έχει κανένα κίνδυνο εισροής υδάτων αλλά ως πλήρωμα περάσαμε μεγάλο κίνδυνο."  ………………..
Τις βραδινές ώρες και ενώ το πλοίο βρισκόταν στον κόλπο της Μαρμαρίδας το επισκέφτηκαν ο βουλευτής Μούγλων του ΑΚΡ Νιχάτ Οζτούρκ, ο έπαρχος Μαρμαρίδας Τζελλαλετίν Γιουξέλ, ο αστυνομικός διευθυντής Μαρμαρίδας Ερτάν Σαρίκαγια, ο διοικητής του λιμενικού Μαρμαρίδας συνταγματάρχης Ογούζ Μπαβμπέκ και ο πρόεδρος του λιμανιού Μαρμαρίδας Μπουράκ Οκτσού. Εκεί συναντήθηκαν με τον πλοίαρχο Καλκαβάν και του ευχήθηκαν περαστικά. Μετά ανέβηκαν στο κατάστρωμα και εξέτασαν τα σημεία που πέτυχαν οι σφαίρες. Εντοπίστηκε πως το πλοίο το χτύπησαν συνολικά 19 σφαίρες, 8 στον μπατζά του πλοίου και άλλες 11 σε διάφορα μεταλλικά σημεία γύρω από το κουβούκλιο του πλοίαρχου.
 ΕΡΕΥΝΗΣΑΝ ΣΚΥΛΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ομάδα δίωξης ναρκωτικών ερεύνησαν το πλοίο με το ειδικό σε ναρκωτικά σκυλί ¨Ζέτα¨. Δεν βρέθηκαν ναρκωτικά όπως υποστήριξαν οι ελληνικές αρχές. Έγινε γνωστό πως ο καπετάνιος και το πλήρωμα έδωσαν κατάθεση στο λιμενικό. Η έρευνα συνεχίζεται.
 ΜΙΑ ΩΡΑ ΔΙΗΡΚΕΣΕ Η ΕΠΙΘΕΣΗ
Το φορτηγό πλοίο ξηρού φόρτου M/V ACT που ευρισκόμενο σε διεθνή ύδατα δέχτηκε πυρά από το ελληνικό λιμενικό, οδηγήθηκε στο λιμάνι τη Μαρμαρίδας συνοδεία του τουρκικού λιμενικού. Μιλώντας σχετικά με το περιστατικό ο βουλευτής Μούγλων του ΑΚΡ Νιχάτ Οζτούρκ είπε: "Πλοίο μας ξηρού φόρου με 1 καπετάνιο και 13  άτομα πλήρωμα, ενώ βρισκόταν στα ανοιχτά της Ρόδου σε διεθνή ύδατα, επί μία ώρα δέχτηκε πυρά από το ελληνικό λιμενικό. Αυτό δεν είναι κάτι το καλό και το καταγγέλλουμε. Εδώ κινδυνεύουν ζωές. Υπήρξε αδιαφορία για τις ζωές. Εάν οι σφαίρες εδώ είχαν πετύχει έστω και έναν φίλο μας, τότε αυτή η ιστορία θα είχε φτάσει αλλού. Τουρκία και Ελλάδα έχουμε κοινωνικο-οικονομικές σχέσεις. Προσπαθούμε αυτές τις σχέσεις να τις εξελίξουμε. Καταγγέλλω αυτά που έγιναν. Ρίχνουν σκιά στις σχέσεις των δύο χωρών. Και πάλι περαστικά. Εύχομαι να μην ξανασυμβούν τέτοια περιστατικά."
 Υπουργείο Εξωτερικών: Δεν υπάρχει καμία αιτιολογία για πυρά σε ένα άοπλο πλοίο
…………..  Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής: : ¨Έγινε γνωστό πως το υπό τουρκική σημαία πλοίο M/V ACT που είχε ξεκινήσει από την Ισκεντερούν και κατευθυνόταν στο λιμάνι του Ιζμίτ, ευρισκόμενο στα ανοιχτά της Ρόδου δέχθηκε πυρά από το ελληνικό λιμενικό.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανένα λόγο για πυρά σε ένα εμπορικό άρα άοπλο πλοίο που μετέφερε φορτίο μεταξύ δύο τουρκικών λιμανιών. Μόνη μας παρηγοριά είναι πως στο περιστατικό δεν υπήρξε καμία απώλεια ζωής ή τραυματισμός.
Καταγγέλλουμε έντονα την ασυνείδητη πράξη των ελληνικών αρχών που σε αυτό το περιστατικό αδιαφόρησαν για το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της ζωής και κρίνουμε σκόπιμο να κοινοποιήσουμε στην διεθνή κοινή γνώμη την προσδοκία μας να μην συμβεί ξανά τέτοιο περιστατικό¨.
http://dha.com.tr/yurt/ege-denizinde-turk-gemisine-ates-acildi/haber-1535589  3/7/2017
Σχόλιο: Προσέξτε πως σε τόσο μεγάλο σχετικά κείμενο δεν γίνεται καμία νύξη στο ΓΙΑΤΙ  δεν σταμάτησε ο καπε-τάνιος. Αφού,όπως λένε,διήρκεσε τόσο πολύ η καταδίωξη,γιατί άραγε ο καπετάνιος δεν υπάκουσε; Για ποιο λόγο ριψοκινδύνευσε τόσο; Τι είχε να χάσει; Για εμάς είναι απλό. Το πλοίο μετέφερε σίγουρα κάτι παράνομο. Όπλα, ναρκωτικά, τσιγάρα, κάτι από αυτά… Προσέξτε επίσης πως το τουρκικό υπουργείο,όντας πιο προσεκτικό,δεν λέει τίποτε στην ανακοίνωση του περί  ¨διεθνών υδάτων¨,απλά διαμαρτύρεται για τον ¨τρόπο¨.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.