έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Ο Αι Βασίλης,το έλατο κι οι κάλτσες στο τζάκι

ΔΕΝΤΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ :
Το δένδρο των Χριστουγέννων απoτελεί σήμερα ένα διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο.Ως Χριστουγεννιάτικο σύμβολο-έθιμο φέρεται από τον 8ο αιώνα,όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των "ειδωλολατρών" στην βελανιδιά αντικαθιστώντας την με το έλατο,δηλαδή το δένδρο των Χριστουγέννων.
Ο στολισμός του δένδρου είναι καθαρά συμβολικός της ευτυχίας των ανθρώπων και της φύσεως με τη Γέν-νηση του Θεανθρώπου.Σύμφωνα με ερευνητές του αντικειμένου,το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη,που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα.Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος.

ΆΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ :
Για τους Ορθόδοξους χριστιανούς ο Άγιος Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος,ο οποίος έζησε στην Καππαδοκία που αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και που θεωρείται στη παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής,αλλά και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας.Σύμφωνα με την παράδοση,ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος,με μαύρα μάτια και γένια.
Η σημερινή μορφή του Άγιου Βασίλη με την κόκκινη στολή και την άσπρη γενειάδα άρχισε να γίνεται δημο-φιλής το 1931,όταν η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Αϊ-Βασίλη με πρω-τοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης.Η διαφήμιση δε αυτή,υπήρξε ε-μπορικά τόσο επιτυχής που έμελλε να γίνει σήμα δημοτικότητάς της ανά τον κόσμο.Η μορφή όμως του Άγιου Βασίλη,όπως περίπου είναι σήμερα,ήταν γνωστή μερικά χρόνια νωρίτερα από το 1931!
Από όπου και αν προέρχεται ο Άγιος Βασίλης,όπως και αν τον αποκαλούν σε κάθε γωνιά του κόσμου,ο μύθος του είναι πανίσχυρος.Φέτος,για άλλη μια φορά,θα ‘ρθει πάλι φορτωμένος δώρα και όλα τα παιδιά θα τρέξουν γεμάτα χαρά να τον υποδεχτούν.
Ακόμη κι αν εμείς,οι μεγαλύτεροι,δεν πιστεύουμε πια στον ερχομό του,ας μην στερήσουμε από τα παιδιά μας αυτό το ταξίδι στο… όνειρο! Προτρέψτε τα παιδιά να γράψουν ένα γράμμα και φροντίστε να πραγματοποι-ήσετε,όσο μπορείτε καλύτερα,την επιθυμία τους.

ΟΙ ΚΑΛΤΣΕΣ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ :
Σύμφωνα με τη «βόρεια» χριστιανική παράδοση,όλα άρ-χισαν σε ένα σπίτι ενός πατέρα με τρεις κόρες που πρό-σφατα είχαν χάσει τη μητέρα τους.Οι δουλειές του πατέ-ρα δεν πήγαιναν καλά και η οικογένεια μετακόμισε σε ένα παλιό και μικρότερο σπίτι.Όταν όμως οι κόρες έφθα-σαν σε ηλικία γάμου,ο πατέρας έπεσε σε απόγνωση,κα-θώς δεν μπορούσε να τις προικίσει,τότε πλησίαζαν και τα Χριστούγεννα.
Ο Άγιος Βασίλης όμως,που γνώριζε τη κατάσταση,απο-φάσισε να βοηθήσει.Έτσι,όταν η οικογένεια έπεσε να κοι-μηθεί,ερχόμενος ο Άγιος Βασίλης τοποθέτησε από ένα πουγκί με χρυσό στις κάλτσες των κοριτσιών που είχαν βάλει κοντά στο τζάκι με άλλα ρούχα για να στεγνώ-σουν.Το επόμενο πρωί οι κοπέλες βρήκαν με μεγάλη έκπληξη τα δώρα του Αϊ Βασίλη και η ζωή τους άλλαξε.
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η ιστορία του εθίμου που τηρείται σε πολλές χώρες με διάφορες παραλλαγές (όπως είσοδος του Αγίου από τη καμινάδα ή από τον κήπο) σημεία που,ανάλογα,το επόμενο πρωί βρίσκουν τα παιδιά τα δώρα τους .

Διαβάστε,ακόμα,σχετικά:




Ακούστε,ακόμα:

Κάλαντα Δωδεκαημέρου (Δίσκος)

Kάλαντα και Τραγούδια των Χριστουγέννων.Με παιδική Χορωδία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.