έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Γιάννης Κορδάτος, Η Παλαιά Διαθήκη στο φως της κριτικής pdf

Γιάννης Κορδάτος, Η Παλαιά Διαθήκη στο φως της κριτι-κής

"... σκοπός μου δεν είναι να θίξω τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κανε-νός. Μ' ενδιαφέρει μόνο η έρευνα και σαν ερευνητής φροντίζω να βρω την αλήθεια. Ο επιστήμονας που σέβεται τον εαυτό του, μόνο για την αλήθεια πρέπει να ενδιαφέρεται. Ας μην ξεχνούμε και το ευαγγελικό: "Και γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς". Το κεί-μενο λοιπόν της Π.Δ. σαν ιστορικό μνημείο λόγου, δηλαδή ανθρώπινο, πρέπει να ερευνάται μέσα στα πλαίσια της ιστορικής επιστήμης. Αν δεν πέτυχα στην κριτική μου έρευνα και τα συμπεράσματά μου απο-δειχτούν λαθεμένα, θα μείνει το κέρδος πως έδωκα αφορμή άλλοι αξιότεροί μου να με διορθώσουν και να με συμπληρώσουν. (...)

Αυτά είχε πει ο ίδιος ο συγγραφέας για το βιβλίο του που παρουσιάζουμε εδώ.Ένα βιβλίο-υπόδειγμα συγγραφικής μεθοδολογίας,στέρεας τεκμηρίωσης,πλούσιας βιβλιο-γραφικής εδραίωσης κι επιστημονικής δεοντολογίας.Αν και η ανάλυση του Γιάννη Κορδάτου δεν απομακρύνεται απ΄ την Μαρξιστική (όπως την λέμε) θεώρηση [μην ξεχνάμε ότι ο Γιάννης Κορδάτος υπήρξε γ.γ. του ΚΚΕ την περίοδο 1920-1924],αποδελ-τιώνει με πληρότητα τα ιστορούμενα της Παλαιάς Διαθήκης (δείτε/κατεβάστε όλη την Παλαιά Διαθήκη στην μετάφραση των Ο΄ από εδώ) από τον 13ο π.Χ. αι. έως και την γέννηση του Χριστιανισμού.
Στην σελίδα 55 γίνεται λόγος για Γερμανοευρωπαίους.Στα μέσα του 19ου αι. Γερμανοί γλωσσολόγοι,πάνω σε προηγούμενες ακατέργαστες παρατηρήσεις,κατασκευάζουν την απατηλή Γερμανοευρωπαϊκή γλωσσική θεωρία με σαφή την πολιτική εξυπηρέτηση της ιδεολογίας του Παγγερμανισμού.Λίγο μετά,για να σωθούν τα προσχήματα,την μετονο-μάζουν σε Ινδοευρωπαϊκή.Ο Κορδάτος μας διασώζει αυτόν τον αρχικό δόλιο τύπο (δεν ξέρω γιατί,όμως).
Με τους Εβραίους είναι δεόντως ουδέτερος.Αν και αναφέρεται στον πρωτογονισμό τους (όπως λ.χ. στις σελίδες 27 και 143-144),στο πορνικό (έτσι το χαρακτηρίζει) «Άσμα Ασμά-των» στη σελίδα 221,στις ανθρωποθυσίες των Εβραίων στη σελίδα 296,δεν καταφέρεται ποτέ εναντίον τους,για ποιο λόγο άλλωστε.
Αξίζει να σημειώσουμε,τέλος,τις αναφορές του στον Ιουδαϊκό ανθελληνισμό (σελίδα 218) και στον εξελληνισμό της Παλαιστίνης,από το 312 π.Χ. (σελίδα 242).
Η Παλαιά Διαθήκη στο φως της κριτικής του Γιάννη Κορδάτου είναι ένα εξαιρετι-κό βιβλίο! Κυκλοφόρησε το 1947.Αυτήν την πρώτη έκδοση μπορείτε να την δείτε/κατε-βάσετε από εδώ.Το 1975 άλλος εκδοτικός οίκος επανεκδίδει το βιβλίο (δείτε εδώ) με πιο στρωτή διάταξη ύλης και γλώσσα.Και οι δύο περιπτώσεις συναντιούνται  ως πολυ-μορφικά αρχεία (pdf) σε διαδικτυακούς τόπους,όπου και τις εντοπίσαμε.Οι παραπάνω παραπομπές μου σε σελίδες έχουν να κάνουν με την δεύτερη έκδοση.

γ. β. π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.