έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

100 χρόνια μετά τη γενοκτονία επί των Αρμενίων

Θα πρέπει να ευχαριστήσω για την πρόσκληση τη Δημοκρατία της Αρμενίας,όπως και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας,που μου δίνει τη δυνατότητα να λάβω μέρος στο Παγκόσμιο Φόρουμ ενάντια στη Γενοκτονία,με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από το μαζικό έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε 1.500.000 συνανθρώπους μας.Είναι τιμή αλλά και μεγάλο χρέος να βρίσκεται ένας Έλληνας στο Γερεβάν.
Το ίδιο ένιωσα και πριν λίγα χρόνια,όταν με αφορμή το συνέδριο για τη Σύμβαση και την Πρόληψη της Γενοκτονίας βρέθηκα στην Αρμενική πρωτεύουσα και φύτεψα ένα δέντρο στο μνημείο της Γενοκτονίας.Με ανάλογες πράξεις μπορεί ένας Έλληνας,ένας άνθρωπος να νιώσει πολλά.Συναισθήματα που οι δολοφόνοι Νεότουρκοι και Κεμαλικοί θέ- λησαν να τα εξαφανίσουν μαζί με τους ανθρώπους.
Επίσης,οφείλω να ευχαριστήσω το Κοινοβούλιο της Αρμενίας για την πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Ασσυ- ρίων.Ήταν μία σημαντική και αναγκαία κίνηση.Τώρα μπορούμε να βα- δίσουμε με άλλη δυναμική.Το ζήτημα της μαζικής δολοφονίας -είμαι ένας απόγονος των διασωθέντων του Ελληνικού Ολοκαυτώματος- μας αφορά πλέον όλους.Αρμένιους,Ασσύριους,Έλληνες,όλη την Οικουμένη.Και επειδή είναι ένα πανανθρώπινο αίτημα,θα λάβει σύντομα τη θέση που του αξίζει στην ανθρώπινη και πολιτική ιστο- ρία.
Αναγνώρισης,δικαίωσης,αποκατάστασης,επανόρθωσης.Μετά τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση,μετά το σκοτάδι το φως,μετά τη δο- λοφονία,η αναγέννηση.
(Απόσπασμα της ομιλίας του Θ. Μαλκίδη στο Φόρουμ ενάντια στη Γενοκτονία,που οργάνωσε η Δημοκρατία της Αρμενίας,ενώπιον επισήμων εκπροσώπων 50 χωρών. Γερεβάν 22-23/4/2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.