έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Τέλμα...

Ανάρτηση σε πρώην fbική ομάδα μου 

Είχα δηλώσει παλιότερα την πρόθεσή μου να αποτελέσει τούτη η ομάδα βήμα για νέους επιστήμονες και αφετηρία ευγενών επιδιώξεων τους,όχι μόνο για θέματα ιστορίας,λαογραφίας,γλωσσολογίας σχετικά με τους Αρβανίτες,αλλά και για καθετί που αφορά την σημερινή ζωή μας ως πολίτες και άτομα με ευαίσθητες κεραίες.
Αυτό δυστυχώς δεν έχει συμβεί ως τώρα.Και δεν είναι μόνο η δυστοκία των νέων ανθρώπων να εμπλακούν με τα κοινά,αλλά (όπως πολλοί θα παρατηρούν) υπάρχει σαφής η ροπή τους προς την σαχλαμάρα,το ασήμαντο,το ευτελές και το χυδαίο.
Θέλω να σταθώ με τούτο το σημείωμά μου και σε μια άλλη παρατήρηση: Πολλά παιδιά που μπορεί να σπουδάζουν ή και να είναι πτυχιούχοι,έχουν πρόβλημα με την αρβανίτικη καταγωγή τους. Έχω την αίσθηση ότι αναπτύσσεται ένα ιδιότυπο μαζικό κόμπλεξ που δεν είναι άσχετο με τα περιρρέοντα μηνύματα εθνομηδενισμού,αποκοπής από τη ρίζα και την παράδοση και προαγωγής μιας κοινωνικής σούπας,όπου όλοι θα χαζεύουν ριάλιτι στην υψηλής ευκρίνειας τηλεόρασή τους,θα καταναλώνονται με gossip news και θα θαυμάζουν πολιτικά ανδρείκελα επαγγελλόμενα εξαίσιες νέες μέρες.
Αλληλένδετο με το κόμπλεξ της αρβανίτικης καταγωγής είναι και το άλλο φεϊσπουκικό φαινόμενο,να αποκρύπτεται το χωριό που γεννήθηκαν. Έτσι νεαροί και νεαρές που γεννήθηκαν και μένουν στα χωριά μας,εδώ στην Β.Α Αττική,δηλώνουν την Αθήνα,την Κηφισιά κ.λ.π ως γενέτειρα και ως τόπο διαμονής.
Κάποτε ήταν καμάρι ο τόπος των προγόνων σου. Εκεί,όταν ο μόχθος της ζωής έφερνε σοδειά και πλούτο,γύρναγε ώριμος ο άνθρωπος να προσφέρει:Να ανακαινίσει το σχολείο του χωριού,να εξωραΐσει την παραδοσιακή βρύση,να φτιάξει αγροτικό ιατρείο,να αναπλάσει την παλιά εκκλησία,να ιδρύσει βιβλιοθήκη,να προσφέρει ανιδιοτελώς υποτροφίες στους αριστούχους κ.τ.λ.
Ένας βαθύς πατριωτισμός,ένας απόλυτος σεβασμός για την πρώτη κούνια,ακόμα και αν αυτή ήταν ξύλινη απλή και φτωχική.
Στις σύγχρονες παγκοσμιοποιημένες μέρες μας,η μετανάστευση κοντεύει να γίνει sic ιδανικό,η αναφορά του χωριού σου σχεδόν προσβλητική και η κατάθεση της καταγωγής σου, σύμβολο ντροπής,που επιμελώς πρέπει να αποσιωπάται.
Νέα ήθη ξεπροβάλλουν στον βούρκο του happy live style...

Γιάννης Βασ. Πέππας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.