Προ πενταμήνου εμφανίστηκε στο διεπιστημονικό περιοδικό PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences USA) εργασία σχετική με την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου αλλά και την (προ)ιστορία της Ελλάδας. Με χρήση γενετικών αναλύσεων, ισχυρίζεται ότι ο αποικισμός της Ευρώπης κατά τη Νεολιθική Εποχή έγινε περνώντας από την περιοχή της Καππαδοκίας και τις ακτές της Μικράς Ασίας προς τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και στη συνέχεια τη Νότια Πελοπόννησο. Οι νέοι αυτοί άποικοι, έφεραν μαζί τους την γεωργία και έναν καινούριο τρόπο ζωής, ο οποίος στη συνέχεια μέσω της Ελλάδας εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η μελέτη είχε μεγάλη δημοσιογραφική κάλυψη στην Ελλάδα και διεθνώς (new scientist, Science, National Geographic, Smithsonian, Figaro κτλ). Στη μελέτη είχαν σημαντικό ρόλο και υποψήφιοι Διδάκτορες του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ και συγκεκριμένα ο κ. Φώτης Τσέτσος, υπότροφος του Ιδρύματος Μποδοσάκη και ο κ. Sampath Padmanabhuni, υπότροφος Marie Curie.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Γιώργο Σταματογιαννόπουλο του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ και την Περιστέρα Πάσχου του ΔΠΘ, ανέλυσαν δείγματα DNA από περίπου 1.000 κατοίκους που ζουν σήμερα σε 32 τοποθεσίες της νότιας και βόρειας Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Είναι ενδεικτικό ότι, όπως έδειξε η ανάλυση του DNA, οι στενότεροι γενετικά συγγενείς πληθυσμοί της Ανατολίας (στη σημερινή Τουρκία) είναι οι πληθυσμοί της Κρήτης και των Δωδεκανήσων και όχι της Βαλκανικής ή της βόρειας Ελλάδας. Η γενετική ανάλυση αποκαλύπτει στους σημερινούς Ευρωπαίους ίχνη από ένα ανακάτεμα των παλαιολιθικών ανθρώπων (που είχαν αποικίσει την Ευρώπη ήδη πριν από 35.000 - 40.000 χρόνια) και των νεολιθικών ανθρώπων που έφτασαν στην Ευρώπη πολύ αργότερα, πριν από 9.000 χρόνια.
Πώς έφτασαν όμως εκεί; Μέσω των ελληνικών νησιών, λέει, πριν 9.000 χρόνια, οι αρχαίοι αγρότες μετανάστευσαν στην Ευρώπη μαζί με τις πολύτιμες αγροτικές γνώσεις τους και τον πιο προηγμένο πολιτισμό τους. Αφετηρία τους η μικρασιατική ή η παλαιστινιακή ακτή (διχάζονται οι γνώμες). Με τι σκάφη ταξίδευαν,παραμένει άγνωστο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν είναι τυχαίο ότι στην Κρήτη έχει ανακαλυφτεί ένας από τους αρχαιότερους νεολιθικούς οικισμούς της Ευρώπης, στην περιοχή της Κνωσσού, του οποίου η δημιουργία χρονολογείται προ 8.500 έως 9.000 ετών. Ο οικισμός αυτός δημιουργήθηκε από αποίκους που ήλθαν από την Ανατολή και οι οποίοι τελικά ανέπτυξαν τον Μινωικό πολιτισμό, τον πρώτο εξελιγμένο ευρωπαϊκό πολιτισμό, πριν 5.000 χρόνια.
Αν αυτό ελέχθη έτσι, προτείνω να επεκταθεί για άλλες 4-4,5 χιλιάδες χρόνια και να θεωρηθεί ότι στους ίδιους εποίκους της Ανατολής οφείλεται και η ...Ερωφίλη ή ο Ερωτόκριτος!
Να μας συγχωρέσουν οι κύριοι επιστήμονες,αλλά έχουμε βαρεθεί να ακούμε τα σενάρια ουφολογικής σοβαρότητας για την ασιατική καταγωγή του ελληνικού κόσμου. Όταν βρεθούν αποδείξεις για κάτι, τότε να το δούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.